Levensduur koelkast

Wat is de gemiddelde levensduur van een koelkast? Na hoeveel jaar is hij aan vervanging toe? Op deze pagina lees je hoelang een koelkast mee gaat. De bouwkwaliteit van koelkasten en de levensduur kun je eenvoudig vergelijken op de website van coolblue. Vergelijk ook de koelkast levensduur per merk. Ben jij direct benieuwd hoelang een koelkast meegaat? Bekijk hieronder de gemiddelde levensduur:

Koelkast informatie

Levensduur koelkast

De levensduur van een koelkast is niet oneindig. Wanneer loont een reparatie en wanneer is het verstandiger om een nieuwe koelkast aan te schaffen? Op basis van de gemiddelde levensduur van een koelkast kun je deze afweging zelf maken. Op deze pagina lees je hoelang koelkasten gemiddeld meegaan. Daarnaast kun je bekijken of er verschil zit in de levensduur van koelkasten tussen de verschillende bekende merken.

Benieuwd hoeveel jaar een koelkast meegaat? Bekijk hieronder de gemiddelde levensduur en vergelijk ze per merk.

Bij het kopen van een nieuwe koelkast heb je de keuze uit vele merken en modellen. Welke eigenschappen moet hij bijvoorbeeld hebben en wat is de prijs die jij er maximaal voor wilt uitgeven? Het is erg verstandig om de levensduur als één van de belangrijkste eigenschappen van een koelkast te bekijken en vergelijken. Een net iets duurder model kan in de loop van tijd namelijk goedkoper uitkomen doordat hij een aantal jaren langer meegaat.

De levensduur van een koelkast wordt niet alleen bepaald door de gebruikte onderdelen en de bouwkwaliteit maar ook de manier hoe er wordt omgegaan met de koelkast. Uiteraard speelt het onderhouden en schoonmaken van de koelkast ook een rol bij de levensduur. Benieuwd welke koelkasten een lange levensduur hebben en ook erg populair zijn?

Populairste koelkasten met een lange levensduur:

Hieronder kun je de vier meest populaire koelkasten met een lange levensduur bekijken. Deze modellen zullen de komende jaren ongestoord blijven koelen en vriezen.

Inbouw koelkasten
Inbouw koelkasten

Inbouw koelkasten worden volledig geïntegreerd in je keuken. Er zijn inbouw koelkasten die alleen koelen en er zijn modellen met een koel en vries gedeelte. Met de nieuwste modellen kun je flink op de energiekosten besparen.

Amerikaanse koelkasten
Amerikaanse koelkasten

Een Amerikaanse koelkast herken je direct door de dubbele deuren. Je hebt veel ruimte in de koelkast en in de vriezer. Ook kun je koud water tappen met of zonder ijsblokjes. Ondanks hun grote formaat zijn ze wel energiezuinig.

Vrijstaande koelkasten

Een vrijstaande koelkast kun je overal plaatsen. Er zijn zelfs modellen geschikt voor in de schuur. De vrijstaande koelkast heeft geen apart vries gedeelte. Daarvoor heb je een koel en vries combinatie nodig.

Tafel model koelkasten

Een tafelmodel koelkast is handig als je weinig plek hebt of als je weinig capaciteit nodig hebt. Naast koelen is er ook een apart vriesvak met beperkte ruimte. Ze worden vaak gebruik door studenten of op de camping.

Hoelang gaat een koelkast mee?

Hoelang gaan koelkasten mee is een vraag die vaak wordt gesteld bij het kiezen van een nieuwe model. Ook bij een storing of een defect is de vraag hoelang gaat een koelkast eigenlijk mee geen onbekende. Het is een logische vraag omdat je wilt weten of een reparatie nog zinvol is of dat deze moet worden vervangen.

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoelang een koelkast meegaat. De bouwkwaliteit, onderhoud, schoonmaken en specifieke zaken zoals een no-frost vriezer hebben invloed op de levensduur.

In een vriezer met no frost zul je geen ijsresten aantreffen aan de bodem of plafond. Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer in je vriezer kunt stoppen, het zorgt ook dat de vriezer minder energie nodig heeft om te koelen. Dit is beter voor de motor en verlengt daarmee de levensduur. Je hebt ook vriezers met een low frost functie. Deze zul je nog wel enkele keren per jaar moeten ontdooien. De keuze voor een no frost vriezer heeft dan ook de voorkeur.

De gemiddelde levensduur van een koelkast is afhankelijk van de kwaliteit van de onderdelen die zijn verwerkt in het apparaat. Denk aan de pomp, het koelelement of de schanieren. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer de koelkast meegaat. Het verschil in bouwkwaliteit kun je terugzien op de website van coolblue. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen de basis-, midden- en topklasse.

Bouwkwaliteit koelkasten

De levensduur van een koelkast is afhankelijk van de bouwkwaliteit. Hoe beter de bouwkwaliteit hoe langer de levensduur. Zo worden er bij de topklasse koelkasten alleen de beste materialen gebruikt en zijn er allerlei technieken gebruikt waardoor de koelkast langer meegaat. Denk aan het voorkomen van bevriezen of een signaal dat de deur te lang open staat. De koelkast levensduur is bij deze klasse dan ook een stuk beter dan bij een basisklasse of middenklasse.

Door de langere levensduur van een topklasse koelkast kan deze op termijn goedkoper zijn dan een goedkoper model omdat deze simpelweg langer meegaat en daardoor minder snel hoeft te worden vervangen. Je hebt de keuze uit een:

  • Topklasse
  • Middenklasse
  • Basisklasse

Gemiddelde levensduur koelkast

De vraag over de levensduur van een koelkast is, gelet op hetgeen hierboven is benoemd, lastig te geven. Het is geheel afhankelijk van het soort koelkast, de bouwkwaliteit en het gebruik. Wel kan er een gemiddelde levensduur worden aangehouden. De gemiddelde levensduur van een koelkast ligt tussen de 8 en 10 jaar. Daarbij zijn er wel uitschieters naar beneden en naar boven.

Merk je dat rond deze leeftijd er gebreken ontstaan aan de koelkast? Bijvoorbeeld dat je veel lawaai hoort in de keuken, minder goed koelen of zelfs uitval van het vriesgedeelte? Repareren kan de levensduur iets verlengen maar het vervangen zal alsnog binnen een korte tijd moeten gebeuren. Over het algemeen kan over de levensduur van een koelkast ook gezegd worden:

“Hoe beter het bouwkwaliteit, hoe langer de levensduur van de koelkast”

Koelkast levensduur per merk

Is de levensduur van een koelkast anders als je kijkt naar de verschillende merken? Het antwoord is ja en nee. Er zit absoluut verschil in de kwaliteit van koelkasten en daarmee is er ook een verschil in de levensduur van een koelkast te zien. Bij de bekende merken zijn deze verschillen echter te verwaarlozen. Kies je voor een A-merk met een goede bouwkwaliteit? Dan zul je het langst profiteren van je koelkast. Bij een B-merk met een basis bouwkwaliteit zul je sneller merken dat de koelkast zijn levensduur heeft gehad.

Enkele bekende merken waarbij de levensduur van een koelkast het langst is:

  • AEG
  • Bosch
  • Etna
  • Liebherr
  • LG
  • Samsung
  • Siemens
Banner Coolblue

Tips en advies