Vaatwasser wordt niet warm

Met warm water maakt de vaatwasser de borden, glazen en het bestek weer goed schoon. Wat nu als de vaatwasser niet warm wordt? Er zijn een aantal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de vaatwasser niet warm wordt. Per merk kun je op de website van coolblue handige tips bekijken. Bekijk hieronder meer informatie als de vaatwasser niet warm wordt en bekijk de tips en mogelijke oplossingen:

Vaatwasser informatie

Vaatwasser wordt niet warm

Wordt de vaatwasser niet warm? Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een vaatwasser niet warm wordt. De meest voor de hand liggende oorzaken kun je op deze pagina lezen. Er zijn meerdere oplossingen die het probleem mogelijk kunnen verhelpen. Ook op de website van coolblue kun je verschillende tips lezen. Erg handig om eerst te gebruiken voordat je de hulp inschakelt van bijvoorbeeld een monteur of een nieuwe vaatwasser aanschaft. Wellicht kun je het zelf verhelpen. Bekijk hieronder de verschillende tips en oplossingen.

Blijft de vaatwasser koud, ook na het uitvoeren van de bovenstaande tips en mogelijke oplossingen? Dan ligt de oorzaak waarschijnlijk in een onderdeel dat in de machine zit. Het meest voor de hand liggende onderdeel dat defect is betreft het verwarmingselement. Door slijtage of kalkaanslag kan deze verminderd tot niet meer werken. Kijk daarom goed naar de levensduur van de vaatwasser zodat je kunt bepalen of reparatie zinvol is of dat het vervangen van de vaatwasser een betere (op termijn goedkopere) optie is.

Populaire vaatwassers met een lange levensduur:

Hieronder kun je de vier populaire afwasmachines bekijken met een lange levensduur. Hiermee krijg je gegarandeerd vele jaren een schone en droge vaat.

Bosch vaatwassers
Bosch vaatwassers

Bosch vaatwassers zijn energiezuinig en door de flexibele indeling is er altijd ruimte. Tijdens het afwassen stemt de afwasmachine het waterverbruik af op de hoeveelheid vaat zodat er niet onnodig veel water wordt gebruikt.

Siemens vaatwassers
Siemens vaatwassers

Siemens vaatwassers zijn modern vormgegeven en maken gebruik van duurzame materialen waardoor ze lang mee gaan. Slimme sensoren zorgen voor een schone vaat en besparen op water en het energieverbruik.

Miele vaatwassers
Miele vaatwassers

Miele vaatwassers staan bekend om de goede kwaliteit en lange levensduur. Hij maakt jouw vaat elke dag weer stralend schoon. Het Eco programma zorgt voor aanzienlijk minder verbruik van water en bespaart op de energiekosten.

AEG vaatwassers
AEG vaatwassers

AEG vaatwassers zorgen dat je borden en kopjes weer stralend schoon worden. Met de hand afwassen is hierdoor verleden tijd. De flexibele indeling en de meerdere wasprogramma’s maken dit een populaire vaatwasser.

Vaatwasser warm niet op

Een vaatwasser krijgt koud water wat hij vervolgens zelf verwarmt tot de temperatuur die bij het programma hoort. Er zijn ook vaatwassers die spoelen met alleen koud water. Het water wordt hierdoor niet opgewarmd. Bij de andere programma’s moet het water wel worden opgewarmd zodat het samen met het wasmiddel kan zorgen voor een schone vaat. Als de vaatwasser het water niet opwarmt dan is er iets niet goed. De oorzaak kan liggen in bijvoorbeeld een sensor, verwarmingselement of bedrading.

Vaatwasser blijft koud

het gevolg is dat de vaatwasser koud blijft. Je zult ook direct zien dat de vaat goed goed schoon is geworden. Ook krijg je geen ‘stoom’ uit de vaatwasser zodra je de deur opent als het programma is afgerond. Hieronder kun je mogelijke oplossingen bekijken wat de oorzaak kan zijn waarom de vaatwasser koud blijft. De tips en adviezen kun je zelf uitvoeren.

Vaatwasser verwarmt niet

Heb je de bovenstaande tips en adviezen uitgevoerd  en verwarmt de vaatwasser nog niet het water? De kans op een defect onderdeel is dan aannemelijker geworden. Je zult dit moeten laten vervangen door een monteur. Let daarbij goed op de kosten voor het vervangen en de levensduur van de vaatwasser. Wellicht is het vervangen voor een nieuwe droger een beter alternatief. De nieuwste drogers zijn niet alleen zuiniger en stiller, je bent ook verzekerd van meerdere jaren garantie.

Over het algemeen kan daarom ook gezegd worden:

“Een oudere vaatwasser die geen warm water geeft dient vervangen te worden voor een nieuw exemplaar. De reparatiekosten wegen niet op tegen de prijs van een nieuwe vaatwasser”.

Vaatwasser wordt niet meer warm

Een vaatwasser die niet meer warm wordt heeft een technisch defect wat verholpen moet worden. Is de vaatwasser al wat ouder? De kosten voor het vervangen van het element zijn vaak hoog. Bij oudere vaatwassers is er daarnaast de kans op meer defecte onderdelen of storingen. Deze kosten wegen vaak niet op tegen de prijs van een nieuwe vaatwasser. Je hebt daarnaast ook meerdere jaren garantie vanuit de fabriek.

Afwasmachine wordt niet warm, wat nu?

Warm water is erg belangrijk om je vaat goed schoon te krijgen. Vet gaat nu eenmaal eenvoudig weg met warm water. Als de afwasmachine niet warm wordt, dien je te kijken naar de verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat de vaatwasser niet warm wordt. Heb je de onderstaande tips en adviezen toegepast en blijft de vaatwasser koud, dan is de vaatwasser defect en dient deze vervangen te worden.

Tips en adviezen

Onderstaand kun je meerdere tips en adviezen bekijken die je kunt gebruiken om te achterhalen of dit de oplossing is voor een vaatwasser die niet meer warm wordt.

  1. Verkeerde instellingen: Controleer of de temperatuurinstellingen van de vaatwasser correct zijn ingesteld. Mogelijk staat de vaatwasser op een lagere temperatuur ingesteld dan gewenst.
  2. Probleem met het verwarmingselement: De vaatwasser heeft een verwarmingselement dat het water opwarmt tijdens het wasproces. Als het verwarmingselement defect is, kan de vaatwasser het water niet op de juiste temperatuur brengen. In dat geval moet het verwarmingselement mogelijk worden vervangen.
  3. Verstopte sproeiarmen: Als de sproeiarmen van de vaatwasser verstopt zijn met vuil of kalkaanslag, kan het water niet goed circuleren en wordt het niet op de juiste manier verwarmd. Reinig de sproeiarmen grondig en verwijder eventuele verstoppingen.
  4. Probleem met de thermostaat: De vaatwasser heeft een thermostaat die de temperatuur van het water regelt. Als de thermostaat defect is, kan de vaatwasser het water niet op de juiste temperatuur verwarmen. Een professionele reparatie kan nodig zijn om het probleem op te lossen. Bij oudere vaatwasser wordt geadviseerd om de vaatwasser te vervangen.
  5. Probleem met de elektronica: Als er een probleem is met de elektronische componenten van de vaatwasser, kan dit van invloed zijn op de verwarming. Is de vaatwasser al iets ouder? Het is dan raadzaam om deze te vervangen voor een nieuw exemplaar.

Vaatwasser geen warm water

Om te voorkomen dat je bij een nieuwe vaatwasser na enkele jaren weer hetzelfde euvel krijgt dien je altijd goed de verschillende vaatwassers te vergelijken en de beoordelingen te lezen. De gemiddelde levensduur van de onderstaande merken vaatwassers ligt dan ook hoger dan bij andere merken. Je hebt hierdoor gegarandeerd warm water tijdens het vaatwasprogramma.

  • Miele
  • Siemens
  • AEG
  • Bosch
  • Whirlpool
Banner Coolblue

Tips en advies