Levensduur vaatwasser

Hoelang gaat een vaatwasser gemiddeld mee? Op deze pagina lees wat de levensduur van een vaatwasser is. De bouwkwaliteit van vaatwassers en de levensduur kun je eenvoudig vergelijken op de website van coolblue. Bekijk ook de vaatwasser levensduur per merk. Ben jij direct benieuwd hoelang een vaatwasser meegaat? Bekijk hieronder de gemiddelde levensduur:

Vaatwasser informatie

Levensduur vaatwasser

Wat is de levensduur van een vaatwasser? Zit er verschil in de levensduur van de afwasmachine tussen de verschillende bekende merken? Deze vraag wordt vaak gesteld als een vaatwasser geen goed resultaat meer geeft of zelfs kuren heeft. Is het nog te repareren of is hij aan het einde van zijn levensduur? Op deze pagina lees je alle informatie over de gemiddelde levensduur van een vaatwasser. Benieuwd hoeveel jaar een vaatwasser meegaat? Bekijk hieronder de gemiddelde levensduur en vergelijk ze per merk.

Bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser is de levensduur een belangrijke factor om te vergelijken. Je wilt niet dat je na een korter periode van ongeveer vier of vijf jaar alweer terug moet naar de winkel omdat hij het niet meer goed doet. Daarnaast is de levensduur ook relevant voor het energieverbruik en het waterverbruik. Beide zaken zijn van invloed op de tijd dat een vaatwasser meegaat. Hij kan namelijk meer gaan verbruiken omdat onderdelen zijn versleten of niet meer goed werken. Uiteraard speelt het onderhouden en schoonmaken van de afwasmachine ook een rol bij de levensduur. Benieuwd welke vaatwassers een lange levensduur hebben en ook erg populair zijn?

Populairste vaatwassers met een lange levensduur:

Hieronder kun je de vier meest populaire afwasmachines bekijken met een lange levensduur. Hiermee krijg je gegarandeerd vele jaren een schone en droge vaat.

Bosch vaatwassers
Bosch vaatwassers

Bosch vaatwassers zijn energiezuinig en door de flexibele indeling is er altijd ruimte. Tijdens het afwassen stemt de afwasmachine het waterverbruik af op de hoeveelheid vaat zodat er niet onnodig veel water wordt gebruikt.

Siemens vaatwassers
Siemens vaatwassers

Siemens vaatwassers zijn modern vormgegeven en maken gebruik van duurzame materialen waardoor ze lang mee gaan. Slimme sensoren zorgen voor een schone vaat en besparen op water en het energieverbruik.

Miele vaatwassers
Miele vaatwassers

Miele vaatwassers staan bekend om de goede kwaliteit en lange levensduur. Hij maakt jouw vaat elke dag weer stralend schoon. Het Eco programma zorgt voor aanzienlijk minder verbruik van water en bespaart op de energiekosten.

AEG vaatwassers
AEG vaatwassers

AEG vaatwassers zorgen dat je borden en kopjes weer stralend schoon worden. Met de hand afwassen is hierdoor verleden tijd. De flexibele indeling en de meerdere wasprogramma’s maken dit een populaire vaatwasser.

Hoelang gaat een vaatwasser mee?

Hoelang een vaatwasser meegaat is erg afhankelijk van het model en het merk. Daarnaast is onderhoud de belangrijkste variabele factor die bepaalt hoeveel jaar een vaatwasser zorgt dat jij een schone en droge vaat hebt. Regelmatig schoonmaken is dus een absolute aanrader om de levensduur te verlengen.

De gemiddelde levensduur van een vaatwasser is afhankelijk van de kwaliteit van de onderdelen die zijn verwerkt in het apparaat. Denk aan de waterpomp, en het verwarmingselement. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer de vaatwasser meegaat. Het verschil in bouwkwaliteit kun je terugzien op de website van coolblue. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen de basis-, midden- en topklasse. Daarover lees je hieronder meer informatie.

Bouwkwaliteit afwasmachine

De bouwkwaliteit van een afwasmachine bepaalt grotendeels de levensduur. De gebruikte materialen bij een topklasse afwasmachine zijn zorgvuldig getest op op de duurzaamheid waardoor een zeer goede kwaliteit gewaarborgd is. De afwasmachine levensduur is bij deze klasse dan ook een stuk beter dan bij een basisklasse of middenklasse. Zo worden er in de topklasse afwasmachines materialen gebruikt die niet zullen roesten en de plastic onderdelen niet verkleuren of verweren. Ook produceert hij minder geluid. Het is de kleine meerprijs dan ook meer dan waard.  

  • Topklasse
  • Middenklasse
  • Basisklasse

Gemiddelde levensduur vaatwasser

Wat is nu de gemiddelde levensduur van een vaatwasser? Hoelang een vaatwasser meegaat hangt van verschillende factoren af. Maak je de vaatwasser regelmatig schoon, spoel je je borden of pannen eerst af waardoor er geen grote etensresten in de machine komen of ga je voorzichtig met de materialen om, dan zul je het langst profiteren van een mooie schone en droge vaat. Gemiddeld gaat een vaatwasser ongeveer 8 tot 12 jaar mee. Merk je dat rond deze leeftijd er gebreken ontstaan? Repareren kan de levensduur iets verlengen maar het vervangen zal alsnog binnen een korte tijd moeten gebeuren.  Over het algemeen kan daarom ook gezegd worden:

“Hoe beter het onderhoud, hoe langer de levensduur van de vaatwasser”.

Afwasmachine levensduur per merk

Zit er een groot verschil tussen de verschillende merken en de levensduur? Het antwoord is lastig te geven. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat de verschillende merken allemaal een minimale levensduur van ongeveer 8 jaar geven. Echter, de verschillende reviews en ervaringen laten zien dat de afwasmachines met een basis kwaliteit eerder kuren hebben. De service is daarbij vaak beperkt waardoor de machines eerder moeten worden vervangen dan bij betere afwasmachines. Wil jij een goede service en bij een eventueel gebrek een goede oplossing? Kies dan een bekend merk. De gemiddelde levensduur van deze vaatwassers ligt dan ook hoger dan bij andere merken.

  • Miele
  • Siemens
  • AEG
  • Bosch
  • Whirlpool
Banner Coolblue

Tips en advies