Vaatwasser maakt raar geluid

Maakt je vaatwasser een raar geluid? Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je vaatwasser (opeens) een raar geluid maakt. Maakt de vaatwasser een brommend geluid of komt er herrie uit? Dan is er iets niet goed! Op de website van coolblue kun je voor veel vaatwasser problemen handige tips en oplossing bekijken. Bekijk hieronder de verschillende tips en adviezen wat je het beste kunt doen:

Vaatwasser informatie

Vaatwasser maakt raar geluid

Wat moet je doen als je hoort dat de vaatwasser een raar geluid maakt of zelfs herrie begint te maken? Het uitzetten van de vaatwasser is de eerste logische stap die je kunt zetten. Daarmee is het probleem echter nog niet opgelost en heb je de oorzaak nog niet gevonden. Een vaatwasser die een raar geluid maakt is soms verkeerd ingeruimd, maar er kan ook een onderdeel defect zijn. Met de onderstaande tips en adviezen kun je op de website van coolblue een aantal handige stappen bekijken waardoor je de vaatwasser vermoedelijk weer stiller kunt krijgen.

Als je merkt dat de vaatwasser plots een raar geluid begint te maken wat je niet thuis kunt brengen dan is de kans groot dat er een onderdeel defect is. Een verkeerd geplaatst bord maakt bijvoorbeeld een ander geluid dan een pomp die niet meer goed functioneert. Een vaatwasser die een raar geluid maakt kan in sommige gevallen gerepareerd worden, het is vaak voordeliger om een nieuwe vaatwasser aan te schaffen. Deze zijn tevens energiezuiniger waardoor je energieverbruik ook nog eens flink kan dalen.

Populaire vaatwassers die weinig geluid maken:

Hieronder kun je vier populaire afwasmachines bekijken die weinig geluid produceren en tevens energiezuinig zijn. Met deze stille vaatwassers krijg je gegarandeerd vele jaren een schone en droge vaat zonder dat dat je hier last van hebt.

Bosch vaatwassers
Bosch vaatwassers

Bosch vaatwassers zijn energiezuinig en door de flexibele indeling is er altijd ruimte. Tijdens het afwassen stemt de afwasmachine het waterverbruik af op de hoeveelheid vaat zodat er niet onnodig veel water wordt gebruikt.

Siemens vaatwassers
Siemens vaatwassers

Siemens vaatwassers zijn modern vormgegeven en maken gebruik van duurzame materialen waardoor ze lang mee gaan. Slimme sensoren zorgen voor een schone vaat en besparen op water en het energieverbruik.

Miele vaatwassers
Miele vaatwassers

Miele vaatwassers staan bekend om de goede kwaliteit en lange levensduur. Hij maakt jouw vaat elke dag weer stralend schoon. Het Eco programma zorgt voor aanzienlijk minder verbruik van water en bespaart op de energiekosten.

AEG vaatwassers
AEG vaatwassers

AEG vaatwassers zorgen dat je borden en kopjes weer stralend schoon worden. Met de hand afwassen is hierdoor verleden tijd. De flexibele indeling en de meerdere wasprogramma’s maken dit een populaire vaatwasser.

Vaatwasser maakt brommend geluid

Het is normaal dat een vaatwasser een brommend geluid produceert. Er zitten verschillende onderdelen in de machine die het water opwarmen, rondpompen en weer afvoeren. Het geluid mag echter geen vervelend brommend geluid zijn. Er kan dan sprake zijn dat er een onderdeel verstopt zit en niet goed kan werken. Met de tips op deze pagina kun je veel problemen eenvoudig verhelpen. Komt het brommende geluid van een onderdeel dat je zelf niet kunt bereiken? Je kunt de vaatwasser dan laten repareren, het geluid accepteren of kiezen voor een nieuw exemplaar.

Vaatwasser maakt herrie

Als je de bron van het geluid niet kunt achterhalen dan zul je al snel merken dat het bommend geluid over zal gaan in herrie. Een vaatwasser die herrie maakt zal al snel gaan irriteren als je deze laat draaien terwijl je zelf in de buurt bent. Maakt je vaatwasser herrie? Laat er dan door een monteur naar kijken als je nog garantie hebt. Buiten de garantie om dien je goed de afweging te maken of de reparatiekosten afwegen tegen de aanschaf van een nieuwe (energiezuinigere) vaatwasser. Het repareren kan als snel enkele honderden euro’s gaan kosten, los van het te vervangen onderdeel. Benieuwd of je het ook zelf kunt oplossen? Bekijk hieronder de meest voorkomende oorzaken van een vaatwasser die een raar geluid of herrie maakt.

Vaatwasser bromt

Zoals eerder gezegd zal een vaatwasser altijd iets brommen door de verschillende onderdelen die erin zitten/ Een kwalitatief goede vaatwasser heeft een goede isolatie waardoor het nauwelijks hoorbaar is. Goedkopere modellen zullen altijd meer geluid produceren Als een vaatwasser plots hoorbaar meer bromt dan kun je kijken of er een verstopping zit of dat er wellicht iets verkeerd is ingedeeld. Houd er altijd rekening mee dat wanneer een vaatwasser begint te brommen, er ook een onderdeel defect kan raken wat vervangen moet worden. Over het algemeen kan daarom ook gezegd worden:

“Een vaatwasser die hoorbaar meer geluid produceert dan in het begin of plotseling een raar geluid maakt zal binnenkort defect kunnen gaan”.

Circulatiepomp vaatwasser bromt

Heb je geconstateerd dat het geluid afkomstig is van de circulatiepomp? Een circulatiepomp die hard bromt moet harder werken dan normaal. Hij kan verstopt zijn maar kan ook defect raken. Aangezien deze pompen vaak kostbaar zijn om te vervangen is het advies om bij een circulatiepomp die hard bromt een nieuwe vaatwasser aan te schaffen. Zeker als de huidige vaatwasser al enkele jaren in gebruik is en tegen het einde van zijn levensduur zit. De drie afwasmachines die je bovenaan deze pagina kunt bekijken zijn gebouwd met zeer goede materialen. Hierdoor heb jij jaren lang probleemloos de borden en glazen weer glanzend schoon.

Vaatwasser maakt lawaai

Er is niets vervelender dan een vaatwasser die lawaai maakt. Om snel te kunnen achterhalen waar het lawaai vandaan komt kun je hieronder enkele algemene tips en adviezen bekijken. Merk je dat de vaatwasser hierna alsnog lawaai maakt? Dan ligt de oorzaak in een ander deel van de vaatwasser waar jij vermoedelijk zelf niet bij kunt komen. Je kunt dan overwegen om een reparatie uit te laten voeren, Het is vaak voordeliger om een nieuwe vaatwasser aan te schaffen. Je hebt hiermee niet alleen meerdere jaren garantie op alle onderdelen, je gaat ook nog eens besparen op je energierekening omdat de vaatwassers de afgelopen jaren een stuk zuiniger zijn geworden.

Tips en adviezen

Er zijn een aantal algemene tips en adviezen die je kunt gebruiken als een vaatwasser bromt of herrie maakt. Veel rare geluiden zijn op te lossen. Maar soms ontkom je er niet aan en zul je de vaatwasser moeten vervangen.

 1. Controleer de belading: Zorg ervoor dat er geen servies, bestek of andere voorwerpen de beweging van de sproeiarmen belemmeren. Overvolle rekken kunnen ook voor lawaai zorgen. Zorg ervoor dat de vaat correct wordt geplaatst en dat er voldoende ruimte is tussen de items.
 2. Reinig de sproeiarmen: Verwijder de sproeiarmen en spoel ze grondig af om eventuele verstoppingen door voedselresten te verwijderen. Gebruik een tandenstoker of een dunne draad om de sproeiopeningen vrij te maken van eventuele blokkades.
 3. Controleer de filters: Verwijder en reinig de filters van de vaatwasser. Vet en vuil kunnen zich ophopen in de filters en de watercirculatie belemmeren, waardoor lawaai ontstaat. Spoel de filters af onder stromend water en reinig ze indien nodig met een zachte borstel.
 4. Controleer de afvoer: Controleer of er geen obstructies zijn in de afvoerslang of het afvoerfilter. Verwijder eventuele vuilophopingen die de waterafvoer kunnen belemmeren.
 5. Controleer de bevestigingen: Controleer of de vaatwasser stevig op zijn plaats staat. Zorg ervoor dat alle bevestigingen, zoals schroeven en beugels, goed zijn vastgedraaid.
 6. Controleer het waterpeil: Controleer of het waterpeil in de vaatwasser correct is. Een te laag of te hoog waterpeil kan lawaai veroorzaken. Raadpleeg de handleiding van de vaatwasser voor instructies over het aanpassen van het waterpeil indien nodig.

Werken de bovenstaande tips niet en blijft de vaatwasser een raar geluid maken? Vervangen is dan de volgende optie. Enkele bekende merken die stille afwasmachines maken die ook nog eens jaren meegaan zijn:

 • Miele
 • Siemens
 • AEG
 • Bosch
 • Whirlpool
Banner Coolblue

Tips en advies