Wasmachine pompt water niet weg
Als je wasmachine het water niet meer wegpompt dan kun je spreken van een serieuze storing. Een trommel die vol met water zit kun je niet openen zonder dat je een lekkage krijgt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom de wasmachine het water niet wegpomp. De meest voorkomende problemen met het wegpompen van water zijn zelf op te lossen. Op de website van coolblue zie je meerdere tips en adviezen die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren. Pompt de wasmachine het water daarna nog niet weg? Repareren of vervangen zijn dan de twee opties die nog over zijn. Bekijk hieronder de tips en controles die je kunt uitvoeren als het water in de wasmachine blijft staan:
De bovenstaande tips helpen je bij een eerste controle of je wasmachine op een eenvoudige manier het water weer kan wegpompen. Is het hierna nog niet gelukt? Per merk zijn er nog enkele stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen. Indien dit ook geen oplossing biedt dan is er mogelijk een onderdeel defect. Is je wasmachine al wat ouder? Het is dan aan te raden om een nieuwe wasmachine te kopen in plaats van het defecte onderdeel te laten vervangen. De kans is groot dat er binnen een korte termijn weer een storing komt omdat je tegen het einde van zijn levensduur komt. Daarnaast zijn nieuwe wasmachines ook nog eens een stuk zuiniger waardoor je minder energie gebruikt en dus goedkoper kunt wassen.
Populairste wasmachine:
Hieronder kun je de vier meest populaire wasmachines bekijken met een lange levensduur en zal er de komende jaren geen laagje water meer in je wasmachine blijven staan. Je kunt er gegarandeerd vele jaren probleemloos een was mee draaien.
Miele wasmachines
De Miele wasmachines zijn zeer energiezuinig en kunnen automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegen. De functie PowerWash zorgt ervoor dat een halve belading extra snel schoon wast. Dit bespaart je veel energie, wasmiddel en water.
Bosch wasmachines
Wist je dat je met een Bosch wasmachine minder strijkwerk hebt? Door de speciale stoom functie krijg je minder kreukels in je wasgoed. Ook past het de hoeveelheid wasmiddel en water aan op basis van het gewicht. Het is daardoor een erg zuinige wasmachine.
Samsung wasmachines
Wil je extra snel, extra zuinig of extra voorzichtig wassen? De Samsung wasmachines kunnen het allemaal. Van automatische dosering tot wassen met stoom. De wasmachines van Samsung zijn daardoor zuinig met energie en water. Dat bespaart flink op je kosten.
Siemens wasmachines
Je was blijft langer mooi met deze Siemens wasmachines. Door slim om te gaan met energie door op lagere temperatuur te wassen bespaar je op je energiekosten. Een korte was is extra snel klaar. Door de stoomfunctie komt je was minder gekreukt uit de machine.
Water in de wasmachine
Het is vanzelfsprekend dat er water in de wasmachine zit. Hierin wordt je wasgoed, samen met een beetje wasmiddel, gewassen. Het water wordt tijdens het wasprogramma weggepompt om de was te spoelen met een nieuwe lading fris water. Als het water niet goed kan worden afgepompt dan kan je wasgoed niet goed worden gewassen. Daarnaast zal de wasmachine merken dat het water niet weggaat en zal stoppen met draaien. Het kan zijn dat er een foutmelding in het scherm komt. Je ziet dan direct waarom er water in de wasmachine aanwezig is.
Water blijft in de wasmachine staan
Er kunnen verschillende factoren zijn waarom er water blijft staan in de wasmachine. Vervuiling of een verstopping zijn de meest voorkomende oorzaken. Deze zijn dan ook eenvoudig zelf op te lossen. Er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor het water in de wasmachine blijft staan. Hieronder kun je de meest voorkomende oorzaken bekijken waardoor er water achterblijft in de wasmachine. Heb jij ze allemaal al geprobeerd?
Water blijft staan in de wasmachine
Er blijft water staan in de wasmachine en je wilt graag weten wat je kunt doen om dit op te lossen. Een eenvoudige reset kan een oplossing zijn als de wasmachine van slag is. De stekker eruit, even wachten, en de stekker er weer in. Het wasprogramma kan verder gaan, maar in veel gevallen zal het wasprogramma opnieuw beginnen en zal als eerste starten om het achtergebleven water weg te pompen. Blijft het water in de wasmachine staan en draait de trommel wel? Dan kan de waterpomp defect zijn. Bij een nieuwe wasmachine heb je hier garantie op, een ouder model is al snel afgeschreven en zal vervangen moeten worden.
Over het algemeen kan daarom ook gezegd worden:
“Een defecte waterpomp kan vervangen worden, maar als de wasmachine al enkele jaren in gebruik is dan is vervangen de beste optie”.
Laagje water in wasmachine
Als er een laagje water in de wasmachine blijft dan is er vermoedelijk een verstopping in de afvoer of er een sensor defect is. Het overgrote deel wordt namelijk wel afgepompt waardoor de pomp het doet. Als de sensor defect is dan ‘denkt’ de wasmachine dat de trommel leeg is en zal het stoppen met wegpompen. Een wasmachine is een technisch apparaat met verschillende sensoren en elektrische onderdelen die defect kunnen gaan. Hierdoor kan er een laagje water in de wasmachine achterblijven.
Wasmachine blijft water in staan
Bij nieuwe wasmachines kun je onder de garantie een monteur de wasmachine laten controleren. Bij oudere wasmachine zul je de kosten zelf moeten betalen. Deze kosten kunnen al snel richting de 80 tot 100 euro gaan, en dan moet het onderdeel eventueel nog worden vervangen. Het kan daardoor al snel economisch voordeliger zijn om een nieuwe wasmachine aan te schaffen. Je hebt daarmee voor de komende jaren de garantie dat er geen water in de wasmachine blijft staan. En dat is wel zo fijn.
Tips en adviezen als het water blijft staan
Onderstaand kun je een aantal tips en adviezen bekijken die je zelf kunt uitvoeren om te kijken of hierna het water weer wordt afgevoerd uit de wasmachine. Blijft er daarna alsnog water in de wasmachine staan? De kans is groot dat de wasmachine defect is en dat deze moet worden vervangen. Bekijk eerst deze tips:
- Controleer de afvoerslang: Zorg ervoor dat de afvoerslang niet verstopt of geknikt is. Controleer ook of de slang op de juiste manier is aangesloten op de afvoer. Als de slang verstopt is, kun je proberen deze schoon te maken door er voorzichtig water doorheen te laten stromen of de slang los te koppelen en te controleren op eventuele blokkades.
- Controleer de afvoerpomp: De afvoerpomp is verantwoordelijk voor het wegpompen van het water uit de wasmachine. Als de pomp verstopt is of niet goed werkt, kan het water niet weggepompt worden. Zoek de afvoerpomp op (meestal aan de onderkant van de wasmachine) en controleer of er iets vastzit, zoals pluizen, munten of andere voorwerpen. Reinig de pomp indien nodig.
- Controleer het filter: Sommige wasmachines hebben een filter dat voorkomt dat grote voorwerpen de afvoerpomp bereiken. Dit filter kan verstopt raken met pluizen, vuil en andere resten. Controleer of het filter schoon is en maak het indien nodig schoon.
- Controleer de waterstandssensor: De waterstandssensor regelt wanneer de afvoerpomp begint met pompen. Als de sensor defect is, kan de pomp mogelijk niet het juiste signaal krijgen om te starten. In dat geval moet de sensor mogelijk worden gerepareerd of vervangen.
- Raadpleeg de handleiding: Raadpleeg de handleiding van je wasmachine voor specifieke instructies met betrekking tot het controleren en reinigen van de afvoercomponenten. De handleiding kan ook informatie bevatten over veelvoorkomende problemen en oplossingen die specifiek zijn voor jouw model.
Wasmachine voert geen water af
Zodra de wasmachine geen water meer gaat afvoeren dan kun je spreken van een defecte wasmachine. De oorzaak kan, zoals hierboven is te lezen liggen aan verschillende onderdelen. Over het algemeen kan wel gesteld worden dat een defecte waterpomp reden is om te kiezen voor een nieuwe wasmachine. De nieuwste modellen zijn tevens weer een stuk energiezuiniger en daardoor bespaar je weer op de energierekening! Wasmachines van de bekendste merken gebruiken de beste materialen waardoor de levensduur een stuk langer is. De kans dat er bij één van deze wasmachines water blijft staan is dan ook een stuk kleiner.
- Miele
- Samsung
- AEG
- Bosch
- Siemens
- LG