Koelkast maakt geluid

Mijn koelkast maakt (opeens) geluid. Wat nu? Het is normaal dat een koelkast iets geluid maakt. Gaat het geluid harder dan normaal en maakt de koelkast lawaai of een ander hard geluid? Coolblue heeft handige tips en adviezen op een rij gezet. Met deze handige tips kun je veel geluiden verhelpen. Op deze pagina lees je welke geluiden je kunt verhelpen en welke geluiden aangeven dat je koelkast aan het einde van zijn levensduur komt. Bekijk hieronder de tips en adviezen:

Koelkast maakt geluid

Koelkast maakt geluid

Is het normaal dat een koelkast geluid maakt?Het antwoord is ja en nee. Elke koelkast maakt geluid. Een goedkopere meer dan een duurdere maar het geluid is nooit echt hard. Er zijn verschillende oorzaken waarom een koelkast wel geluid maakt dat je goed kunt horen. Op deze pagina kun je de verschillende geluiden bekijken en lees je handige tips hoe je veel van deze geluiden kunt verhelpen. Het geluid kan ook komen door een defect of door ouderdom. Er zit dan niets anders op dan te kijken naar een nieuwe koelkast.

Benieuwd welke geluiden normaal zijn en welke niet? Op de website van coolbue heb je enkele handige tips die kunnen helpen om het geluid te verminderen. Bekijk hieronder de verschillende geluiden en de tips:

Bij het kopen van een nieuwe koelkast heb je de keuze uit vele merken en modellen. Welke eigenschappen moet hij bijvoorbeeld hebben en wat is de prijs die jij er maximaal voor wilt uitgeven? Het is erg verstandig om de levensduur als één van de belangrijkste eigenschappen van een koelkast te bekijken en vergelijken. Een net iets duurder model kan in de loop van tijd namelijk goedkoper uitkomen doordat hij een aantal jaren langer meegaat.

De levensduur van een koelkast wordt niet alleen bepaald door de gebruikte onderdelen en de bouwkwaliteit maar ook de manier hoe er wordt omgegaan met de koelkast. Uiteraard speelt het onderhouden en schoonmaken van de koelkast ook een rol bij de levensduur. Benieuwd welke koelkasten een lange levensduur hebben en ook erg populair zijn?

Populairste koelkasten die weinig geluid produceren:

Hieronder kun je de vier meest populaire koelkasten bekijken die weinig geluid produceren. Met één van deze modellen zul je de koelkast nooit horen als je in de buurt zit.

Inbouw koelkasten
Inbouw koelkasten

Inbouw koelkasten worden volledig geïntegreerd in je keuken. Er zijn inbouw koelkasten die alleen koelen en er zijn modellen met een koel en vries gedeelte. Met de nieuwste modellen kun je flink op de energiekosten besparen.

Amerikaanse koelkasten
Amerikaanse koelkasten

Een Amerikaanse koelkast herken je direct door de dubbele deuren. Je hebt veel ruimte in de koelkast en in de vriezer. Ook kun je koud water tappen met of zonder ijsblokjes. Ondanks hun grote formaat zijn ze wel energiezuinig.

Vrijstaande koelkasten

Een vrijstaande koelkast kun je overal plaatsen. Er zijn zelfs modellen geschikt voor in de schuur. De vrijstaande koelkast heeft geen apart vries gedeelte. Daarvoor heb je een koel en vries combinatie nodig.

Tafel model koelkasten

Een tafelmodel koelkast is handig als je weinig plek hebt of als je weinig capaciteit nodig hebt. Naast koelen is er ook een apart vriesvak met beperkte ruimte. Ze worden vaak gebruik door studenten of op de camping.

Koelkast maakt veel geluid

Wat kun je doen als je koelkast veel geluid maakt? Nieuwe koelkasten zullen in het begin altijd iets meer geluid maken omdat ze recent zijn vervoerd en zich even moeten ‘settelen’. Na enkele dagen is dit geluid verdwenen. Oudere koelkasten maken altijd meer geluid dan de nieuwste modellen. Je kunt het daarom lastig vergelijken met de koelkast van de buurman. Maakt je koelkast veel geluid? Dan kan er een defect zijn waar naar gekeken moet worden om uitval te voorkomen.

Aan het einde van de levensduur van een koelkast zul je merken dat er meer geluid wordt geproduceerd dan in zijn eerste jaren. De koelkast is dan simpelweg ‘op’. Er zit niets anders op dan deze te vervangen. Een nieuwe koelkast plaatsen is met de handige installatieservice van Coolblue een koud kunstje. Ben je benieuwd welke geluiden normaal zijn en welke geluiden niet horen bij een goed functionerende koelkast? Hieronder kun je de verschillende geluiden bekijken.

Welke geluiden zijn normaal en welke niet?

Dat een koelkast geluid produceert dat is niet te voorkomen. Het is een elektrisch product dat koelt door middel van een koelksysteem. Het geluid mag niet hinderlijk zijn. Bij oude koelkasten zul je merken dat het geluid steeds harder hoorbaar is. Dit heeft verschillende oorzaken waarbij het einde van de levensduur één van de meest voorkomende is. Hieronder kun je een aantal verschillende geluiden bekijken en vergelijken. Je koelkast hoeft niet altijd stuk te zijn. Soms staat hij iets scheef of moet hij ontdooit worden.

Normale geluiden Niet normale geluiden
Zachtjes zoemen Brommen
Zo nu en dan iets geluid maken Constant hoorbaar geluid maken
Zachte trilling aan de onderkant Hard trillen of bonken

Koelkast bromt

Wat kun je doen tegen een koelkast die bromt? Het is een vraag die vaak wordt gesteld nadat een koelkast hoorbaar meer geluid maakt. Een koelkast die bromt hoeft nog geen reden zijn om je zorgen te maken. Het kan zijn dat de koelkast harder moet werken om de temperatuur laag te houden, bijvoorbeeld in de zomer of wanneer er warm eten in de koelkast is gezet. Ook ijs kan reden zijn dan een koelkast bromt. In veel gevallen stopt het vanzelf weer.

Brommende koelkast

Stopt het niet en heb je een brommende koelkast? Dan kan er een defect zijn opgetreden die moet worden verholpen. Heb je nog garantie op je koelkast? Neem dan contact op het bedrijf waar je deze hebt gekocht. In vrijwel alle gevallen wordt het dan direct opgelost. Heb je geen garantie meer dan kun je de afweging maken of je het wilt laten repareren of dat je een nieuwe koelkast gaat kopen. Repareren kan een optie zijn maar het is meestal uitstel van executie. Zeker wanneer de koelkast al een tijdje meegaat.

Koelkast maakt herrie en lawaai

Een koelkast met een goede bouwkwaliteit is altijd stiller dan een koelkast met een basis bouwkwaliteit. Je zult merken dat deze aanzienlijk stiller zijn. En dat is wel zo prettig in bijvoorbeeld een open keuken.

Dat een koelkast altijd iets geluid maakt dat mag voor zich spreken. Herrie en lawaai hoort niet en kan duiden op een defect. Afhankelijk van het soort herrie en lawaai kan dit een klein defect zijn of reden voor vervanging. Let bij de aanschaf van een nieuwe koelkast extra goed op de kwaliteit en het geluidsniveau. Zo heb je een zeer goede koelkast die minimaal geluid produceert.

“Een koelkast maakt altijd iets geluid. Bij herrie en lawaai kan er een defect zijn of de koelkast is aan het einde van zijn levensduur. “

Compressor koelkast maakt lawaai

De compressor van een koelkast zal altijd iets geluid produceren. Hoor je dat het geluid (plots) harder gaat en hoor je de koelkast hierdoor constant lawaai maken? Dan kan de compressor kapot zijn. Wist je dat een versleten of kapotte compressor ook meer energie verbruikt? Het vervangen voor een energiezuinige koelkast kan dan zeker lonen. Er zijn zelfs voorbeelden van oudere (en zeer onzuinige) koelkasten die na 5 jaar zichzelf hebben terugverdiend. Kortom, een compressor mag nooit lawaai maken. Doet hij dit wel dan is de kans groot op een defect aan je koelkast.

Merken met stille koelkasten

Tegenwoordig hoeft een koelkast geen lawaai meer te maken. Een stille koelkast hoor je bij normaal gebruik in huis niet. Enkele bekende merken met een stille koelkast zijn:

  • AEG
  • Bosch
  • Etna
  • Liebherr
  • LG
  • Samsung
  • Siemens
Banner Coolblue

Tips en advies