Wasmachine lekt water

Een wasmachine die water lekt moet snel worden gerepareerd om erger te voorkomen. Denk aan schade aan de vloer of de muur. Wat kan de reden zijn waarom de wasmachine water lekt? Op deze pagina lees je daar meer informatie over. Op de website van coolblue zie je handige tips en adviezen die je kunt gebruiken bij een lekkende wasmachine.

Hieronder lees je meer informatie over wat je kunt doen bij een wasmachine die water lekt. Bekijk de tips en mogelijk oplossingen:

Afmeting wasmachine

Wasmachine lekt water

Wat moet je doen als de wasmachine water lekt? Er zijn meerdere mogelijke oorzaken die veel voorkomen. Je kunt dan denken aan een deur die niet goed is afgesloten of een rubber dat vies of kapot is. Er zijn echter meer oorzaken waardoor een wasmachine kan gaan lekken. Op deze pagina lees je wat de meest voorkomende oorzaken zijn en wat je hier het beste tegen kunt doen. Helaas zijn er ook oorzaken waarbij de wasmachine defect is geraakt en daardoor vervangen dient te worden. Hieronder lees je daar meer informatie over.

Regelmatig je wasmachine onderhouden door hem schoon te maken voorkomt in veel gevallen dat een wasmachine water gaat lekken. Vieze rubbers, ingedroogde rubbers of een rubber dat niet goed op zijn plek zit zorgt ervoor dat de deur niet goed kan sluiten. Het gevolg is een lekkende wasmachine. Ook kunnen er delen kapot zijn gegaan waardoor de wasmachine lekt. Dit zijn vaak lastige interne componenten die niet eenvoudig te vervangen zijn. Bij oudere wasmachines betekent dit in veel gevallen een defect waardoor de wasmachine vervangen dient te worden.

Populaire wasmachines:

Hieronder kun je vier populaire wasmachines bekijken met een lange levensduur en een goede bouwkwaliteit. Op de website van coolblue zie je per model meer informatie. Met één van de onderstaande wasmachines zul je dan ook niet snel te maken krijgen met een lekkage.

Miele wasmachines
Miele wasmachines

De Miele wasmachines zijn zeer energiezuinig en kunnen automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegen. De functie PowerWash zorgt ervoor dat een halve belading extra snel schoon wast. Dit bespaart je veel energie, wasmiddel en water.

Bosch wasmachines
Bosch wasmachines

Wist je dat je met een Bosch wasmachine minder strijkwerk hebt? Door de speciale stoom functie krijg je minder kreukels in je wasgoed. Ook past het de hoeveelheid wasmiddel en water aan op basis van het gewicht. Het is daardoor een erg zuinige wasmachine.

Samsung wasmachines
Samsung wasmachines

Wil je extra snel, extra zuinig of extra voorzichtig wassen? De Samsung wasmachines kunnen het allemaal. Van automatische dosering tot wassen met stoom. De wasmachines van Samsung zijn daardoor zuinig met energie en water. Dat bespaart flink op je kosten.

Siemens wasmachines
Siemens wasmachines

Je was blijft langer mooi met deze Siemens wasmachines. Door slim om te gaan met energie door op lagere temperatuur te wassen bespaar je op je energiekosten. Een korte was is extra snel klaar. Door de stoomfunctie komt je was minder gekreukt uit de machine.

Wasmachine lekt water aan de onderkant

Aan de onderkant van de wasmachine zit een klepje. Achter dit klepje zit een slangetje of kraantje (afhankelijk van het merk en model) waar water uit kan komen. Je kunt hiermee de wasmachine laten ‘leeglopen’. Als er water lekt aan de onderkant van de machine dan kan deze zijn open gegaan door bijvoorbeeld het trillen van de wasmachine. Controleer of deze goed dicht zit.

Wasmachine informatie en kopen

Ook kan het zijn dat er uit het klepje water komt maar dat de oorzaak niet direct te zien is. Je zult merken dat er water onder de wasmachine komt.

Water onder de wasmachine

Als je ontdekt dat er water onder de wasmachine ligt dan dien je dit direct droog te maken. Dit voorkomt namelijk schade aan je vloer en je plafond van de verdieping daaronder. Het is erg belangrijk om de plek te achterhalen waar het water vandaan komt. Dit kan omen uit het klepje zoals hierboven is beschreven maar ook kan de deur niet goed dicht hebben gezeten of is er water uit het zeep bakje gelopen. Bij deze oorzaken valt de schade namelijk erg mee en kun je, na een schoonmaakbeurt, de wasmachine weer gewoon gebruiken. Je zult zien dat de wasmachine geen water meer lekt en er ook geen water meer onder de wasmachine komt. Een overzicht van de meest voorkomende lekkages bij wasmachines kun je hieronder lezen. Ook zie je handige tips hoe je het kunt oplossen.

Wasmachine lekt water voorkant

Aan de voorkant van de wasmachine heb je de grootste kans dat daar de lekkage zit. Er zit namelijk een deurtje, zeepbakje en een klepje. Zie je tijdens het wassen dat hier water lekt? Dan is het raadzaam om de wasmachine op die plek goed schoon te maken. Ook is vloeibaar wasmiddel beter dan korrels. Dit kan namelijk gaan ophopen in het zeepbakje waardoor het water er niet meer goed doorheen kan stromen. Kijk daarom regelmatig of deze onderdelen nog schoon zijn.

Over het algemeen kan daarom ook gezegd worden:

“Door snel en juist te handelen bij een lekkende wasmachine kan veel schade worden voorkomen”.

Wasmachine lekt bij de deur

De wasmachine deur is een kwetsbaar onderdeel van de wasmachine. Een rubberen ring zorgt ervoor dat het water in de wasmachine blijft. Deze ring kan opdrogen, vies worden of verschuiven van zijn plek. Het gevolg is dat de wasmachine lekt bij de deur. Dit kan echter wel grote gevolgen hebben omdat er veel water kan lekken via deze deur. Je vloer kan namelijk goed beschadigt raken. Je ziet vaak dat een wasmachine in een lekbak wordt geplaatst. Mocht er een keer water lekken dan blijft dit in de bak en wordt je vloer niet nat. Bij oudere wasmachines is dit een aanrader.

Tips en adviezen bij een lekkende wasmachine

1 . Problemen met de afvoerslang: Een losse, beschadigde of verstopte afvoerslang kan waterlekkage veroorzaken. Controleer de afvoerslang op scheuren, knikken of verstoppingen. Vervang indien nodig de slang en zorg ervoor dat deze goed is aangesloten. Kijk ook of de afvoerbuis waarop de slang is aangesloten niet verstopt is.

2. Problemen met de water toevoerslang: De water toevoerslang die naar uw wasmachine loopt, kan lekken als deze versleten is, beschadigd is of niet goed is aangesloten. Controleer de water toevoerslang op schade en vervang deze indien nodig. Zorg er ook voor dat de slang goed is aangesloten op de kraan en de wasmachine.

3. Problemen met de deurafdichting: Als de rubberen afdichting rond de deur beschadigd is of vuil en pluisjes heeft, kan dit waterlekkage veroorzaken. Reinig de deurafdichting grondig en vervang de afdichting als deze beschadigd is.

4. Overbelasting van de wasmachine: Het overladen van de wasmachine kan ervoor zorgen dat water over de randen komt. Laad de wasmachine volgens de aanbevolen capaciteit en voorkom overbelasting.

5. Problemen met de zeepbakjes: Restwater in de zeepbakjes kan overstromingen veroorzaken. Zorg ervoor dat de zeepbakjes na elke wasbeurt goed leeg zijn.

6. Beschadigde interne onderdelen: Interne onderdelen zoals de waterpomp, de afvoerpomp of de waterklep kunnen lekken als ze beschadigd zijn. Heeft de wasmachine nog garantie? Dan kunt u contact opnemen met de winkel waar u deze heeft gekocht. Is de garantie verlopen dan is reparatie een mogelijkheid. Ook kunt u de wasmachine vervangen door een nieuw (en energiezuiniger) model.

Lekkage wasmachine

Een lekkage bij een wasmachine kan iets kleins zijn zoals een kledingstuk wat tussen de deur is blijven zitten of een slangetje wat los is geraakt. Wanneer de lekkage uit de wasmachine komt dan is er intern iets defect geraakt. Bij een wasmachine met garantie zal dit door de fabrikant worden opgelost. Is het een oudere machine dan is hij waarschijnlijk aan het einde van zijn levensduur gekomen en is vervangen de beste optie. De nieuwste modellen zijn tevens een stuk energiezuiniger waardoor je flink kunt besparen op de energiekosten.

Onderstaande merken staan bekend om hun zeer goede wasmachines. Ze hebben niet alleen een lange levensduur waardoor een lekkage niet snel zal gebeuren, ze zijn ook nog eens zuinig in het gebruik.

  • Miele
  • Samsung
  • AEG
  • Bosch
  • Siemens
  • LG

Banner Coolblue

Tips en advies