Full frame of APS-C

Wat zijn de verschillen tussen de beeldsensor Full frame en APS-C? Welke beeldsensor maakt de mooiste foto’s? Op deze pagina lees je wat de verschillen zijn tussen een camera met een full frame en een APS-C beeldsensor. Coolblue heeft beide camera’s in het assortiment en laat je goed de verschillen zien. Direct benieuwd wat de belangrijkste verschillen zijn? Bekijk hieronder de verschillen:

Fotocameras

Full frame of APS-C beeldsensor?

Wat is beter: Een Full frame of APS-C beeldsensor in een fotocamera? Een antwoord op deze vraag kun je op deze pagina lezen. Beeldsensoren worden geclassificeerd op basis van hun grootte. De Full frame en APS-C zijn daarbij de meest gebruikte sensoren bij de hogere kwaliteit fotocamera’s. Op de website van coolblue zie je overzichtelijk wat de verschillen zijn tussen beide beeldsensoren. Op deze pagina kun je naast informatie over beide type sensoren ook een tabel met verschillen bekijken. Ben je direct benieuwd wat de verschillen zijn? Bekijk ze dan hieronder:

Een beeldsensor is een van de belangrijkste componenten van een digitale camera en converteert lichtinformatie in een digitaal beeld. Wanneer je een foto maakt, valt het licht door de lens op de beeldsensor, die bestaat uit een reeks lichtgevoelige elementen, ook wel pixels genoemd. Deze pixels bij elkaar maken uiteindelijk de foto of de video.

Populairste Full frame en APS-C fotocamera’s:

Hieronder kun je de vier meest populaire camera’s met een Full Frame of APS-C beeldsensor bekijken. Deze camera’s worden zeer goed beoordeeld op de website van coolblue en hiermee ben jij in staat om zeer mooie foto’s en video’s te maken.

Canon fotocamera
Canon fotocamera’s

Een fotocamera van Canon is er met een Full Frame en APS-C sensor. Met beide maak je zeer goede foto’s en kun je haarscherpe video’s opnemen. Bekijk hieronder de verschillende modellen.

Nikon fotocamera
Nikon fotocamera’s

Nikon is één van de meest populaire merken als het gaat om goede fotocamera’s. Met een keuze uit beide sensoren is er altijd een fotocamera die het beste bij je past. Bekijk ze hieronder.

Fujifilm fotocamera
Fujifilm fotocamera’s

De Fujifilm fotocamera’s maken zeer scherpe foto’s en zijn in staat om zelfs bij weinig licht een mooie foto te maken. Naast foto’s maken kun je er ook mee filmen in 4K UHD kwaliteit.

Sony fotocamera’s

Een Sony camera met APS-C of Full frame sensor kan in vrijwel alle situaties een zeer goede foto of video maken. Het verschil met Full Frame is alleen bij zeer donkere scene’s echt zichtbaar.

Welke beeldsensoren zijn er?

Er zijn verschillende soorten beeldsensoren beschikbaar, maar de twee meest voorkomende typen zijn de CCD (Charge-Coupled Device) en de CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor) sensor. CCD-sensoren worden voornamelijk gebruikt in high-end digitale camera’s, terwijl CMOS-sensoren worden gebruikt in een breed scala aan camera’s, waaronder veel spiegelreflex en systeemcamera’s.

Andere belangrijke specificaties van beeldsensoren zijn hun resolutie (uitgedrukt in megapixels), gevoeligheid voor licht (uitgedrukt in ISO-waarden) en dynamisch bereik. Al deze specificaties hebben invloed op de beeldkwaliteit en prestaties van een digitale camera

Een Full frame camera is duurder dan een APS-C camera maar heeft wel de grootste beeldsensor en kan bij weinig licht daardoor mooiere foto’s maken.

APS-C vs Full frame sensor

Wat zijn nu precies de verschillen tussen een APS-C en een Full frame sensor? Het verschil heeft te maken met de grootte van de sensor. Daarbij verwijst de Full frame naar de ouderwetse 35mm filmrol. Deze sensor komt hiermee dan ook nagenoeg overeen. De APS-C is een kleiner formaat, maar behoort alsnog tot één van de grootste sensoren die je kunt tegenkomen in een fotocamera.

Full frame vs APS-C

Wat de beeldkwaliteit betreft, produceert een Full frame sensor over het algemeen een betere beeldkwaliteit dan een APS-C-sensor vanwege het grotere formaat. Full-frame sensoren presteren doorgaans beter bij weinig licht en produceren beelden met een geringere scherptediepte, waardoor ze populair zijn bij professionele fotografen die beelden van de hoogste kwaliteit nodig hebben.

APS-C-sensoren zijn echter kleiner en goedkoper te produceren, waardoor ze betaalbaarder en populairder zijn onder amateurfotografen en liefhebbers. Omdat APS-C-sensoren kleiner zijn, hebben ze bovendien vaak een “crop-factor” die de effectieve brandpuntsafstand van lenzen kan vergroten, waardoor ze nuttig zijn voor bepaalde soorten fotografie, zoals natuur- of sportfotografie.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen een full-frame of APS-C sensor af van uw budget, de soorten fotografie die u van plan bent te doen en uw persoonlijke kwaliteitseisen.

Verschillen tussen Full frame en APS-C beeldsensor

Full Frame sensor APS-C sensor
Formaat van 36mm x 24mm Formaat van 22mm x 15mm
De beste beeldkwaliteit Zeer goede beeldkwaliteit
Weinig licht nodig Meer licht nodig
Duurdere sensor Goedkopere sensor
Portretten Natuur en sportfotografie

Wat zijn populaire merken bij deze camera’s?

Het verschil in beide soorten beeldsensoren heb je op deze pagina kunnen lezen. Nu je deze verschillen weet heb je mogelijk al een keuze gemaakt welk soort sensor het beste bij je past. Er zijn verschillende merken fotocamera’s waar je deze beeldsensoren in kunt aantreffen. De meest populaire en tevens de kwalitatief beste merken zijn:

  • Canon
  • Nikon
  • Sony
  • Fujifilm
  • Olympus
Banner Coolblue

Tips en advies