Systeemcamera of spiegelreflexcamera

Wat zijn de verschillen tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera? De verschillen tussen beide soorten camera’s worden uitgelegd waardoor jij eenvoudig de keuze kunt maken welk soort fotocamera het beste bij je past. Coolblue heeft beide camera’s en geeft uitleg over de verschillen. Ben jij benieuwd wat de belangrijkste verschillen zijn? Bekijk dan hieronder direct de verschillen tussen het type systeem en spiegelreflex.

Fotocameras

Systeemcamera vs Spiegelreflexcamera

Beide soorten camera’s, de systeemcamera en de spiegelreflexcamera zijn populaire keuzes. Niet alleen voor professionele fotografen maar ook voor thuisgebruik. Beide hebben echter wel hun voor- en nadelen. Het hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren welke het beste bij je past. Op de website van coolblue zie je een handig overzicht en kun je met behulp van de keuzehulp eenvoudig de verschillen bekijken en krijg je een goed advies welke camera het beste bij je voorkeuren past. Twijfel je tussen beide soorten camera’s en wil je graag weten waarom ze van elkaar verschillen? Bekijk dan hieronder de verschillen.

Het verschil tussen de systeemcamera en de spiegelreflex is eigenlijk erg klein. Toch is het een totaal andere camera. Welke het beste bij je past ligt volledig aan je eigen voorkeuren en natuurlijk het gebruik. De verschillen kun je hierboven eenvoudig bekijken. Wist je dat deze twee meer overeenkomsten hebben dan verschillen? Dit maakt de keuze wellicht lastiger dan je vooraf had gedacht. Toch geeft het grootste verschil vaak de doorslaggevende factor om te kiezen voor de één of de ander.

Populairste systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s:

Hieronder kun je de vier meest populaire camera’s bekijken van het type systeem en spiegelreflex. Deze camera’s worden zeer goed beoordeeld op de website van coolblue en zijn in staat om zeer mooie foto’s te maken.

Canon fotocamera
Canon fotocamera’s

Een fotocamera van Canon is er met beide systemen. Met beide maak je zeer goede foto’s en kun je haarscherpe video’s opnemen. Bekijk hieronder de verschillende modellen.

Nikon fotocamera
Nikon fotocamera’s

Nikon is één van de meest populaire merken als het gaat om goede fotocamera’s. Met een keuze uit beide systemen is er altijd een fotocamera die het beste bij je past. Bekijk ze hieronder.

Fujifilm fotocamera
Fujifilm fotocamera’s

De Fujifilm fotocamera’s maken zeer scherpe foto’s en zijn in staat om zelfs bij weinig licht een mooie foto te maken. Naast foto’s maken kun je er ook mee filmen in 4K UHD kwaliteit.

Sony fotocamera’s

Een Sony camera kan in vrijwel alle situaties een zeer goede foto of video maken. De afweging of je daarbij een een spiegelreflex en systeemcamera het fijnst vindt is erg persoonlijk.

Systeemcamera of spiegelreflex?

Een systeemcamera is over het algemeen kleiner en lichter dan een spiegelreflexcamera omdat er geen spiegel nodig is om het beeld van de lens naar de zoeker te sturen. In plaats daarvan maakt een systeemcamera gebruik van een elektronische zoeker of het LCD-scherm op de achterkant van de camera. Dit maakt systeemcamera’s draagbaarder en handiger voor dagelijks gebruik en reizen.

Spiegelreflexcamera’s hebben daarentegen vaak betere autofocusprestaties, omdat de fasedetectie autofocus op het sensorniveau plaatsvindt. Dit maakt ze beter geschikt voor actiefotografie, zoals sport- en natuurfotografie, waarbij snelle en nauwkeurige autofocus essentieel is. Bovendien bieden spiegelreflexcamera’s vaak een grotere optische zoeker die een beter overzicht geeft van de scène en minder vertraging heeft dan een elektronische zoeker.

Spiegelreflex of systeemcamera

In het algemeen zijn systeemcamera’s beter geschikt voor fotografen die op zoek zijn naar een lichte en draagbare camera voor dagelijks gebruik en reizen, terwijl spiegelreflexcamera’s beter geschikt zijn voor fotografen die hogere prestaties eisen voor actiefotografie en die de voorkeur geven aan een optische zoeker. Maar het is belangrijk om te onthouden dat er ook andere factoren zijn om te overwegen, zoals prijs, lensselectie en persoonlijke voorkeuren.

Verschil spiegelreflex en systeemcamera

Het belangrijkste verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera is de manier waarop het beeld wordt waargenomen en vastgelegd. Er zijn ook andere verschillen tussen systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. Systeemcamera’s hebben over het algemeen betere videofuncties en snellere autofocusprestaties dan spiegelreflexcamera’s.

Aan de andere kant hebben spiegelreflexcamera’s vaak een betere batterijduur en meer geavanceerde autofocusfuncties. Bovendien hebben spiegelreflexcamera’s een grotere selectie aan objectieven en accessoires dan systeemcamera’s, hoewel dit verschil kleiner wordt naarmate de systeemcamera’s populairder worden. Over het algemeen kan daarom ook gezegd worden:

“Beide camera’s zijn in staat om de perfecte foto te maken. Maar de spiegelreflex in veel gevallen net iets beter”.

Spiegelreflex versus systeemcamera

Een spiegelreflexcamera maakt gebruik van een spiegel die zich voor de sensor bevindt en die het beeld doorstuurt naar de zoeker via een pentaprisma of pentaspiegel. Wanneer de ontspanknop wordt ingedrukt, klapt de spiegel omhoog en wordt het beeld vastgelegd door de sensor. Dit zorgt voor een helderder en natuurlijker beeld in de zoeker, maar de spiegel en het pentaprisma/-spiegelmechanisme zorgen voor extra gewicht en grootte.

Een systeemcamera daarentegen maakt geen gebruik van een spiegel. In plaats daarvan wordt het beeld vastgelegd door de sensor en wordt er een livebeeldweergave geprojecteerd op het LCD-scherm of elektronische zoeker. Dit zorgt voor een lichtere en compactere camera dan een spiegelreflexcamera.

Systeemcamera Spiegelreflexcamera
Lichter in gewicht Zwaarder in gewicht
Snel foto’s achter elkaar maken Minder snel foto’s achter elkaar maken
Filmen in 4K kwaliteit Filmen in Full HD (1920p)
Digitale zoeklens Optische zoeklens
Kortere accuduur Langere accuduur

Wat zijn populaire merken bij deze camera’s?

Nu je de verschillen hebt gelezen tussen de systeemcamera en de spiegelreflex heb je mogelijk al een keuze gemaakt welk soort camera het beste bij je past. Er zijn verschillende merken fotocamera’s die deze camera’s aanbieden. De meest populaire, en tevens de kwalitatief beste merken zijn:

  • Canon
  • Nikon
  • Sony
  • Fujifilm
  • Olympus
Banner Coolblue

Tips en advies