Verbruik wasmachine

Wat is het stroomverbruik van een wasmachine en hoeveel kWh verbruikt een wasmachine? Het energieverbruik van een wasmachine wordt uitgedrukt in kWh. Hoe meer stroom een wasmachine verbruikt, hoe duurder de energiekosten zijn. Op de website van Coolblue kun je deze verschillen goed zien. Op deze pagina lees je meer over het verbruik van een wasmachine. Je krijgt inzicht in de verschillende energielabels van wasmachines en je ziet het voordeel van een energiezuinige wasmachine. Ben jij direct benieuwd naar het verbruik? Bekijk hieronder het gemiddelde energieverbruik:

Afmeting wasmachine

Verbruik wasmachine

Het verbruik van een wasmachine bestaat uit het energieverbruik en het waterverbruik. Op deze pagina kun je over beide meer informatie lezen. Het energieverbruik is daarbij de belangrijkste factor. Hoeveel stroom verbruikt een wasmachine per wasbeurt en hoeveel kost dat? Op de website van coolblue kun je hier handige informatie over vinden en zie je tevens per model wat het stroomverbruik is. Hieronder kun je het verbruik eenvoudig bekijken en vergelijken.

Populairste energiezuinige wasmachines

Hieronder kun je de vier meest populaire wasmachines met een laag verbruik bekijken. Ze zijn niet alleen energiezuinig, ze hebben ook nog een een lange levensduur. Hiermee kun je gegarandeerd vele jaren probleemloos een was draaien.

Miele wasmachines
Miele wasmachines

De Miele wasmachines zijn zeer energiezuinig en kunnen automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegen. De functie PowerWash zorgt ervoor dat een halve belading extra snel schoon wast. Dit bespaart je veel energie, wasmiddel en water.

Bosch wasmachines
Bosch wasmachines

Wist je dat je met een Bosch wasmachine minder strijkwerk hebt? Door de speciale stoom functie krijg je minder kreukels in je wasgoed. Ook past het de hoeveelheid wasmiddel en water aan op basis van het gewicht. Het is daardoor een erg zuinige wasmachine.

Samsung wasmachines
Samsung wasmachines

Wil je extra snel, extra zuinig of extra voorzichtig wassen? De Samsung wasmachines kunnen het allemaal. Van automatische dosering tot wassen met stoom. De wasmachines van Samsung zijn daardoor zuinig met energie en water. Dat bespaart flink op je kosten.

Siemens wasmachines
Siemens wasmachines

Je was blijft langer mooi met deze Siemens wasmachines. Door slim om te gaan met energie door op lagere temperatuur te wassen bespaar je op je energiekosten. Een korte was is extra snel klaar. Door de stoomfunctie komt je was minder gekreukt uit de machine.

Energieverbruik wasmachine

Het energieverbruik van een wasmachine hangt af van verschillende factoren, zoals het type wasmachine, de grootte van de trommel, het programma dat wordt gebruikt en de efficiëntie van de machine. Over het algemeen verbruiken oudere wasmachines meer energie dan nieuwere, energiezuinige modellen.

Wasmachine informatie en kopen

Verbruik wasmachine kWh

Het stroomverbruik was een wasmachine is een factor die van belang speelt bij het maken van een keuze uit de verschillende modellen. Een langer verbruik betekent dat je de wasmachine goedkoper kunt gebruiken. Zo kan het zijn dat een iets duurdere wasmachine daardoor ‘onderaan de streep’ goedkoper is.

Hoeveel kWh verbruikt een wasmachine?

Het energieverbruik van een wasmachine wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Een gemiddelde wasmachine verbruikt ongeveer 0,5 kWh tot 2 kWh per wasbeurt, afhankelijk van de factoren die hierboven zijn genoemd.

Energielabel en energieklasse

Moderne wasmachines hebben vaak een energielabel dat aangeeft hoe efficiënt de machine is. Het energielabel varieert van A tot en met G, waarbij A de meest energiezuinige optie is. Daarnaast hebben sommige wasmachines ook een label voor waterverbruik.

“Hoe beter het energielabel, hoe lager de energieklasse en de stroomkosten. Dit spaart flink op de energiekosten”.

Energieverbruik wasmachine per wasbeurt

Een wasmachine met een A+++ energieklasse is de meest energiezuinige optie. Deze machines verbruiken gemiddeld minder dan 0,6 kWh per wasbeurt en minder dan 9,5 liter water per kilogram wasgoed. Een wasmachine met een G energieklasse verbruikt meer dan 1,8 kWh per wasbeurt en meer dan 17 liter water per kilogram wasgoed.

Aansluitwaarde wasmachine

Een wasmachine verbruik veel stroom en moet daarom op een aparte stroomgroep worden aangesloten. Indien je dit niet doet dan zul je merken dat de ‘stoppen doorslaan’ of dat de stroomgroep eruit vliegt als je een moderne meterkast hebt. Een wasmachine heeft een vermogen verschillend van 1800 tot 3000 Watt. Vaak kun je een energiezuinige wasmachine en droger gecombineerd aansluiten omdat het vermogen totaal onder de 3.600 Watt blijft.

Stroomverbruik wasmachine per merk

Om het energieverbruik van je wasmachine te verminderen, kun je ervoor zorgen dat je de wasmachine alleen gebruikt wanneer deze vol is, gebruik maken van energiezuinige programma’s en de machine op een lagere temperatuur te laten draaien.

Een energiezuinige wasmachine aanschaffen is ook een goede optie als je huidige wasmachine verouderd is en veel energie verbruikt. Het daadwerkelijk verbruik kan per merk iets van elkaar verschillen. Bekijk en vergelijk daarom goed de eigenschappen van de wasmachines. De onderstaande merken staan bekend om de goede kwaliteit en een laag verbruik.

  • Miele
  • Samsung
  • AEG
  • Bosch
  • Siemens
  • LG

Tips voor energiezuinig wassen:

  1. Energieklasse: Het energielabel van de wasmachine kan variëren van A+++ tot G, waarbij A+++ de meest energiezuinige optie is. Het energielabel geeft aan hoeveel energie de wasmachine verbruikt per wasbeurt en kan je helpen bij het vergelijken van verschillende modellen.
  2. Capaciteit: Een wasmachine met een grotere capaciteit kan meer wasgoed in één keer wassen, wat betekent dat je minder vaak hoeft te wassen. Dit kan op de lange termijn energie en water besparen.
  3. Wasprogramma’s: Kies een wasmachine met energiezuinige wasprogramma’s zoals korte programma’s, eco-programma’s en wasprogramma’s op lage temperaturen. Deze programma’s kunnen helpen om het energieverbruik te verminderen.
  4. Extra functies: Sommige wasmachines hebben extra functies die kunnen helpen bij het verminderen van het energieverbruik, zoals automatische beladingsdetectie, waterbesparende functies en een vertraagde startfunctie.
Banner Coolblue

Tips en advies