Koelkast wordt niet koud

Mijn koelkast wordt niet koud. Wat kan ik doen om dit op te lossen? Een koelkast die niet (goed) koelt merk je snel genoeg zodra je de deur opent. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je koelkast niet koud wordt. Sommige zijn eenvoudig te verhelpen en andere duiden op een defect. Op deze pagina lees je meer informatie en zie je handige tips. Ook op de website van coolblue kun je meerdere tips en adviezen bekijken als je koelkast niet meer goed koelt. Met deze handige tips kun je mogelijk het probleem zelf oplossen. Bekijk hieronder de tips en adviezen:

Koelkast maakt geluid

Koelkast wordt niet koud

Een koelkast die niet koud wordt zal niet alleen je eten bederven, het kan ook zorgen voor schade doordat het vriesgedeelte ontdooit en kan gaan lekken. Het is daarom belangrijk om regelmatig de koelkast te controleren en schoon te maken. Als je merkt dat de koelkast niet meer koud is kan de oorzaak verschillend zijn. De één is eenvoudig op te lossen en de ander heeft een technische oorzaak of er is een defect waardoor je koelkast kapot is. Er zijn meerdere tips en adviezen die je kunt bekijken als je merkt dat je koelkast niet koud is. De website van coolblue geeft ook verschillende tips en handige uitleg wat je kunt doen als je koelkast niet koud wordt. Bekijk hieronder de tips en de oplossingen.

Met de bovenstaande tips en oplossingen kun je mogelijk het probleem zelf eenvoudig oplossen. Indien je merkt dat de koelkast warm blijft en de binnenkant niet kouder wordt dan kan er een defect onderdeel zijn die moet worden vervangen. De kosten voor de reparatie van koelkasten kunnen al snel hoog oplopen waardoor het in veel gevallen slimmer is om een nieuwe koelkast aan te schaffen. Je kunt hiermee tevens flink besparen op de energiekosten doordat de nieuwste modellen minder energie verbruiken.

Populaire koelkasten die goed koelen:

Hieronder kun je vier populaire koelkasten bekijken die goed koelen. Met één van deze modellen kun je al je producten goed gekoeld houden.

Inbouw koelkasten
Inbouw koelkasten

Inbouw koelkasten worden volledig geïntegreerd in je keuken. Er zijn inbouw koelkasten die alleen koelen en er zijn modellen met een koel en vries gedeelte. Met de nieuwste modellen kun je flink op de energiekosten besparen.

Amerikaanse koelkasten
Amerikaanse koelkasten

Een Amerikaanse koelkast herken je direct door de dubbele deuren. Je hebt veel ruimte in de koelkast en in de vriezer. Ook kun je koud water tappen met of zonder ijsblokjes. Ondanks hun grote formaat zijn ze wel energiezuinig.

Vrijstaande koelkasten

Een vrijstaande koelkast kun je overal plaatsen. Er zijn zelfs modellen geschikt voor in de schuur. De vrijstaande koelkast heeft geen apart vries gedeelte. Daarvoor heb je een koel en vries combinatie nodig.

Tafel model koelkasten

Een tafelmodel koelkast is handig als je weinig plek hebt of als je weinig capaciteit nodig hebt. Naast koelen is er ook een apart vriesvak met beperkte ruimte. Ze worden vaak gebruik door studenten of op de camping.

Koelkast blijft warm aanvoelen

Blijft een koelkast warm aanvoelen aan de buitenkant en merk je dat de binnenkant niet kouder wordt? Dan kan er een defect zijn in de koelmotor of een ander element van de koelkast. Blijft de binnenkant warm aanvoelen en hoor je wel dat de koelkast ‘werkt’? Naast het controleren van de thermostaat kun je nog bekijken of er geen blokkade aan de achterkant van de koelkast is waardoor de koude lucht niet goed kan circuleren. De koelkast kan daardoor niet goed koelen.

Koelkast koelt niet meer

Koelkt de koelkast helemaal niet meer? Je kunt dan een aantal controles uitvoeren om te bekijken of je de oorzaak zelf kunt achterhalen. De onderstaande tips en adviezen kun je daarbij gebruiken. Kun je de oorzaak van het probleem niet vinden? Dan is de kans groot dat de koelkast defect is en vervangen moet worden. Bekijk eerst de onderstaande tips en adviezen als de koelkast niet meer koelt.

Rooster achterkant koelkast is warm

Aan de achterkant van de koelkast zitten enkele technische elementen waardoor je koelkast kan koelen. Een onderdeel daarvan is het rooster waardoor een koelvloeistof loopt. Dit kan iets warm worden doordat het in werking is. Het mag echter niet heet worden. Een te heet rooster kan duiden op een defect in je koelelement en dat kan ervoor zorgen dat de koelkast zelf niet meer koud wordt. Bij inbouw koelkasten zul je niet snel merken dat de achterkant warm is, bij losstaande koelkasten kun je wel bij dit rooster komen.

Waarom koelt mijn koelkast niet meer?

Er zijn verschillende oorzaken die er voor kunnen zorgen dat je koelkast niet meer koelt. De meest voor de hand liggende is dat de koelkast simpelweg op is. Een koelkast gaat niet eeuwig mee en heeft een bepaalde levensduur. Daarnaast kunnen er ook kleine defecten optreden zoals versleten rubber of een verstopte afvoer. Ook een te volle koelkast kan ervoor zorgen dat een koelkast moeite heeft met koelen. Je kunt de verschillende tips en adviezen op deze pagina bekijken en gebruiken zodat je zelf kunt controleren of de oorzaak hiermee gevonden en verholpen kan worden.

“Bij veel oudere koelkasten ontstaat er vervuiling in sensoren of raakt het koelelement beschadigd door slijtage. Hierdoor koelt een koelkast niet goed meer. Een nieuwe (energiezuinige) koelkast is dan de beste oplossing.  “

Koelkast wordt niet koud genoeg

Er zijn een aantal handige tips die je kunt gebruiken wanneer je merkt dat de koelkast niet koud genoeg wordt of niet koud blijft. Heb je dit doorlopen en blijft het probleem zich voordoen? De kans op een defect is dan aannemelijk en het vervangen van je koelkast is dan de juiste optie. Let er dan goed op dat je kiest voor een energiezuinig model. Dit bespaart op je energiekosten.

 1. Controleer de temperatuurinstelling: Zorg ervoor dat de temperatuurinstelling op de juiste stand staat. De optimale temperatuur kan variëren, maar meestal moet de koelkast tussen de 2-5 graden Celsius worden ingesteld.
 2. Reinig de condensor: Een vuile condensor kan de efficiëntie van de koelkast verminderen. Reinig de condensor aan de achterkant of onderkant van de koelkast met een stofzuiger of een zachte borstel.
 3. Controleer de deurrubbers: Slecht sluitende deurrubbers kunnen lucht naar binnen laten, waardoor de koelkast moeite heeft om de juiste temperatuur te handhaven. Reinig de deurrubbers en controleer op eventuele scheuren of beschadigingen. Vervang indien nodig de deurrubbers.
 4. Controleer de luchtstroom: Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom de koelkast, vooral aan de achterkant en zijkanten, zodat er voldoende luchtstroom is. Blokkeer geen ventilatieopeningen in de koelkast.
 5. Vermijd overbelasting: Een overvolle koelkast kan de luchtcirculatie belemmeren, waardoor de koeling wordt beïnvloed. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen voedingsmiddelen en dat er voldoende luchtstroom mogelijk is.
 6. Controleer de koelventilator: Sommige koelkasten hebben een ventilator die de koude lucht door de koelkast circuleert. Controleer of de ventilator goed werkt. Als de ventilator niet draait, kan dit duiden op een defect.

Koelkast blijft niet koud

Blijft de koelkast niet koud en merk je een flinke schommeling in de temperatuur? De kans op een defecte thermostaat is dan aanwezig. Het vervangen hiervan is vaak geen optie waardoor er niets anders op zit dan een nieuwe koelkast aan te schaffen. Bekijk en vergelijk goed de verschillende eigenschappen waardoor je een koelkast kunt vinden die goed koud blijft en ook nog eens lang mee gaat. Enkele bekende merken zijn:

 • AEG
 • Bosch
 • Etna
 • Liebherr
 • LG
 • Samsung
 • Siemens
Banner Coolblue

Tips en advies