Wasmachine draait niet meer

Wat te doen als de wasmachine niet meer draait? Op deze pagina zie je verschillende tips en adviezen als de trommel van je wasmachine niet meer draait. Veel storingen kun je zelf verhelpen. Op de website van coolblue zie je per merk een overzicht van de wasmachine storingen en lees je vervolgens hoe je deze kunt oplossen. Bekijk hieronder de tips en adviezen:

Afmeting wasmachine

Wasmachine draait niet meer

Het vinden van de oorzaak waarom een wasmachine niet meer draait is een eerste stap om het probleem op te lossen. Met behulp van een aantal handige tips en adviezen kun je zelf bekijken of je de wasmachine weer aan het draaien kan krijgen. Op de website van Coolblue kun je deze handige tips bekijken en zelf uitvoeren. Merk je dat je alle controles hebt uitgevoerd en begint de wasmachine nog niet te draaien? De kans is groot dat hij defect is en dat vervangen de enige optie is.

Met de bovenstaande tips kun je eenvoudig zelf bekijken of je de oorzaak van het feit dat de wasmachine niet meer draait kunt achterhalen. Wellicht zit er een sok tussen het rubber of dien je de wasmachine te resetten. Er kan ook een defect zijn opgetreden waardoor je de conclusie moet trekken dat repareren niet mogelijk is. De aanschaf van een nieuwe wasmachine kan in veel gevallen een stuk goedkoper uitvallen dan je zou denken. Dit heeft te maken met de energiezuinigheid. Heb je al een iets oudere wasmachine? Doordat de nieuwste modellen steeds zuiniger met hun energie omgaan bespaar je flink op je energiekosten. Tel dit meerdere jaren door en de wasmachine is een stuk goedkoper geworden.

Populaire wasmachine:

Hieronder kun je de vier meest populaire wasmachines bekijken met een lange levensduur. Hiermee kun je gegarandeerd vele jaren probleemloos een was draaien.

Miele wasmachines
Miele wasmachines

De Miele wasmachines zijn zeer energiezuinig en kunnen automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegen. De functie PowerWash zorgt ervoor dat een halve belading extra snel schoon wast. Dit bespaart je veel energie, wasmiddel en water.

Bosch wasmachines
Bosch wasmachines

Wist je dat je met een Bosch wasmachine minder strijkwerk hebt? Door de speciale stoom functie krijg je minder kreukels in je wasgoed. Ook past het de hoeveelheid wasmiddel en water aan op basis van het gewicht. Het is daardoor een erg zuinige wasmachine.

Samsung wasmachines
Samsung wasmachines

Wil je extra snel, extra zuinig of extra voorzichtig wassen? De Samsung wasmachines kunnen het allemaal. Van automatische dosering tot wassen met stoom. De wasmachines van Samsung zijn daardoor zuinig met energie en water. Dat bespaart flink op je kosten.

Siemens wasmachines
Siemens wasmachines

Je was blijft langer mooi met deze Siemens wasmachines. Door slim om te gaan met energie door op lagere temperatuur te wassen bespaar je op je energiekosten. Een korte was is extra snel klaar. Door de stoomfunctie komt je was minder gekreukt uit de machine.

Wasmachine trommel draait niet

Het blijft flink balen wanneer de wasmachine trommel niet meer draait. Je geplande was wordt niet schoon en wellicht moet je zelfs een nieuwe wasmachine kopen. Bekijk daarom eerst de tips en adviezen zodat je zelf kunt controleren of je het euvel kunt verhelpen. De handige tips laten je verschillende manieren zien om te controleren of de wasmachine stuk is, of dat je met een paar kleine handelingen de wasmachine trommel weer kunt laten draaien.

Wasmachine informatie en kopen

Trommel wasmachine draait niet

Wat te doen als de trommel van je wasmachine niet meer draait? Om te beginnen trek je altijd de stekker uit het stopcontact. De wasmachine kan zo onmogelijk spontaan gaan draaien. Verder kun je een aantal controles uitvoeren om te kijken waar de oorzaak ligt waarom de trommel van de wasmachine niet meer draait. Benieuwd welke stappen je zelf kunt nemen? Bekijk ze hieronder en wellicht krijg je zelf de trommel weer aan het draaien. Indien dit niet het geval is dan kun je op de website van coolblue voordelig en snel een nieuwe wasmachine bestellen.

Wasmachine draait niet

Een wasmachine die niet draait zal er niet voor gaan zorgen dat je was schoon wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor de wasmachine niet draait. Dit loopt uiteen van een stekker die niet goed in het stopcontact zit tot een defect in de elektronische aansturing. Repareren is in veel gevallen mogelijk maar houdt daarbij wel rekening dat er bij iets oudere wasmachines al snel meer onderdelen kapot zullen gaan. De levensduur kun je niet oneindig verlengen.

Over het algemeen kan daarom ook gezegd worden:

“Draait de wasmachine niet meer en gaat hij al een aantal jaren mee? Dan is de kans groot dat hij vervangen moet worden”.

Trommel wasmachine draait stroef

Een wasmachine waarbij de trommel stroef draait zal sneller gaan slijten waardoor de machine eerder defect kan gaan. Als je merkt dat de trommel stroef draait dan kun je een aantal eenvoudige controles uitvoeren. Bekijk bijvoorbeeld of er iets tussen de rand van de trommel zit. Een sok wil nog wel eens de boosdoener zijn. Ook kunnen de lagers droog zijn geworden of zijn versleten. Een beetje smeervet kan een oplossing bieden. Zijn de lagers echter versleten? Repareren is mogelijk maar kan vaak kostbaar zijn. Als laatste kun je kijken naar de ophanging. Met een aantal veren wordt de trommel in balans gehouden. Is er een veer stuk? Dan zul je al snel merken dat de wasmachine trommel stroef begint te draaien. Begint een wasmachine kuren te krijgen door een defect in één van deze onderdelen? Een ‘eenvoudige’ reparatie van deze onderdelen kan al snel een paar honderd euro kosten. De kans is vrij groot dat de wasmachine op is. Het wordt dan ook aangeraden om een nieuwe wasmachine te kopen.

Wasmachine tikt maar draait niet

Als je wasmachine tikt maar niet draait, kan dit duiden op een probleem met de aandrijving of het draaimechanisme. Er staat duidelijk wel spanning op de wasmachine maar iets gaat er niet goed waardoor de wasmachine niet begint te draaien. De oorzaak kan vrij divers zijn. Je kunt denken aan een verstopping of blokkade. Een muntje, knoopje of een haarspeld kan zorgen dat de wasmachine blokkeert. Is de wasmachine al iets ouder? Dan kan ook de aandrijfriem zijn versleten. Om verdere schade te voorkomen is dit een klusje die je zelf niet moet uitvoeren en moet laten nakijken door een monteur.

Als die allemaal in orde is dan kan er een storing zijn in de motor of in de aansturing daarvan. In beide gevallen is de wasmachine defect en zul je deze moeten vervangen. Om het leed iets te verzachten kun je met een energiezuinige wasmachine jaarlijks flink besparen op je energiekosten. Over zijn gehele levensduur bespaart dit in sommige gevallen zelfs het volledige aankoopbedrag terug!

Wasmachine stopt tijdens het programma

Het is normaal dat de wasmachine niet constant in beweging is. Dat de wasmachine af en toe stopt is onderdeel van het programma. Het kan echter voorkomen dat de wasmachine plots stopt. De wasmachine kan volledig uit gaan maar kan ook blijven hangen in het programma. Er is dan een fout in de wasmachine. Om schade te voorkomen gaat hij niet verder. Afhankelijk van het merk en model kan er in het display een foutmelding worden getoond. Indien de machine stopt tijdens het centrifugeren dan kan ook de was niet goed zijn beladen. Hij raakt dan in disbalans en zal niet goed kunnen centrifugeren. Door de wasmachine te openen en de was even ‘los te schudden’  is dit euvel vaak direct verholpen. Of de foutmelding kan worden het verholpen ligt aan de melding die eventueel op het display te zien is.

Tips en adviezen:

Hieronder kun je enkele tips en adviezen bekijken die je kunt controleren als de wasmachine niet meer draait. Heb je deze stappen doorgenomen en blijft de wasmachine niet werken? De kans is dan groot dat de wasmachine vervangen moet worden.

 1. Controleer de stroomtoevoer: Zorg ervoor dat de wasmachine correct is aangesloten en dat er stroom naar het apparaat gaat. Controleer de stroomkabel en zorg ervoor dat deze goed is aangesloten op het stopcontact.
 2. Controleer de deurvergrendeling: Moderne wasmachines hebben een deurvergrendelingssysteem om te voorkomen dat de deur per ongeluk wordt geopend tijdens het wasprogramma. Controleer of de deur goed gesloten is en het vergrendelingsmechanisme correct werkt. Als de deur niet goed sluit, kan de machine niet starten.
 3. Controleer de wateraanvoer: Zorg ervoor dat de watertoevoer naar de wasmachine is ingeschakeld en dat de watertoevoerkleppen volledig zijn geopend. Als de wasmachine geen water krijgt, kan dit een reden zijn waarom hij niet draait.
 4. Controleer de afvoer: Controleer of de afvoerslang niet verstopt is. Als de afvoer verstopt is, kan het water niet weglopen en zal de wasmachine mogelijk niet starten.
 5. Controleer de bedieningsknoppen: Controleer of je de juiste instellingen hebt geselecteerd en of de startknop correct is ingedrukt. Soms kan een verkeerde instelling voorkomen dat de wasmachine start.
 6. Controleer de belading: Stopt hij bij het centrifugeren? De was kan dan als een soort bal in elkaar zijn gekomen en zorgen voor disbalans. Door de was even los te schudden zal het centrifugeren goed kunnen doorgaan.

Wasmachines die lang blijven draaien

Een wasmachine moet zo lang mogelijk meegaan. Het zijn vaak dure machines en daar wil je meerdere jaren van kunnen profiteren. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van de wasmachines. Een kwalitatief goede wasmachine blijft het langst draaien. De uitspraak ‘Goedkoop is duurkoop’ geldt dan ook zeker bij de wasmachines. Er zijn een zestal merken die bekend staan om hun goede en betrouwbare wasmachines. Deze blijven dan ook een stuk langer draaien dan andere merken.

 • Miele
 • Samsung
 • AEG
 • Bosch
 • Siemens
 • LG
Banner Coolblue

Tips en advies