Wasmachine maakt raar geluid

Maakt je wasmachine een raar geluid of zelfs herrie? Op deze pagina kun je verschillende tips en oplossingen bekijken. Er zijn bepaalde geluiden die je eenvoudig zelf kunt verhelpen en er zijn geluiden die duiden op een defect of een storing. Op de website van coolblue zie je per merk een overzicht van de wasmachine storingen en lees je vervolgens hoe je deze kunt oplossen. Bekijk hieronder de tips en adviezen:

Afmeting wasmachine

Wasmachine maakt raar geluid

Een wasmachine die een raar geluid maakt, kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan variëren van eenvoudige problemen tot meer ernstige technische defecten. Op deze pagina zie je verschillende oorzaken waarom een wasmachine een raar geluid kan maken. Op de website van coolblue kun je per merk heel handig bekijken wat de mogelijk oorzaak is van een wasmachine die een raar geluid maakt. Bekijk de onderstaande tips en oplossingen zodat je het euvel mogelijk zelf kunt verhelpen.

Door middel van de bovenstaande tips en adviezen kun je zelf bekijken of de oplossing voor het probleem van de wasmachine die een raar geluid maakt gevonden kan worden. Hopelijk is het eenvoudig op te lossen en hoeft je geen nieuwe wasmachine te kopen. Helpen deze tips niet en gebruik je de wasmachine al meerdere jaren, dan kan het zijn dat de wasmachine is versleten. Repareren is vaak mogelijk maar wel erg kostbaar als je dit vergelijkt met de aanschaf van een nieuwe wasmachine. Deze zijn niet alleen energiezuiniger, je hebt er ook weer meerdere jaren garantie. Je kunt zo onbezorgd wassen draaien.

Populaire wasmachine:

Hieronder kun je de vier meest populaire wasmachines bekijken die weinig geluid produceren. Hiermee kun je gegarandeerd vele jaren probleemloos en zonder raar geluid een was draaien.

Miele wasmachines
Miele wasmachines

De Miele wasmachines zijn zeer energiezuinig en kunnen automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegen. De functie PowerWash zorgt ervoor dat een halve belading extra snel schoon wast. Dit bespaart je veel energie, wasmiddel en water.

Bosch wasmachines
Bosch wasmachines

Wist je dat je met een Bosch wasmachine minder strijkwerk hebt? Door de speciale stoom functie krijg je minder kreukels in je wasgoed. Ook past het de hoeveelheid wasmiddel en water aan op basis van het gewicht. Het is daardoor een erg zuinige wasmachine.

Samsung wasmachines
Samsung wasmachines

Wil je extra snel, extra zuinig of extra voorzichtig wassen? De Samsung wasmachines kunnen het allemaal. Van automatische dosering tot wassen met stoom. De wasmachines van Samsung zijn daardoor zuinig met energie en water. Dat bespaart flink op je kosten.

Siemens wasmachines
Siemens wasmachines

Je was blijft langer mooi met deze Siemens wasmachines. Door slim om te gaan met energie door op lagere temperatuur te wassen bespaar je op je energiekosten. Een korte was is extra snel klaar. Door de stoomfunctie komt je was minder gekreukt uit de machine.

Wasmachine maakt herrie

Een van de meest voorkomende oorzaken van vreemde geluiden in een wasmachine is een ongelijkmatige verdeling van de lading. Wanneer u de wasmachine te vol laadt of als de kleding niet goed verdeeld is over de trommel, kan dit leiden tot onbalans tijdens het centrifugeren. Dit kan resulteren in bonkende of dreunende geluiden. Het kan zorgen voor een flinke herrie in huis. Zeker omdat een wasprogramma minimaal een uur duurt. Het is belangrijk om de lading kleding gelijkmatig te verdelen en de aanbevolen maximale capaciteit van de wasmachine niet te overschrijden.

Wasmachine maakt raar geluid bij centrifugeren

Een van de minder voor de hand liggende oorzaken van een raar geluid in de wasmachine is een onstabiele of oneffen vloer. Als de wasmachine niet op een stevige ondergrond staat, kan dit trillingen en geluiden veroorzaken tijdens het centrifugeren. Dit kan een flinke hoeveelheid lawaai veroorzaken wat zeer hinderlijk kan zijn. Zorg ervoor dat de wasmachine op een vlakke en stabiele ondergrond staat om dit probleem op te lossen.

Wasmachine informatie en kopen

Raar geluid bij afpompen wasmachine

Er kunnen ook problemen met de watertoevoer of de waterafvoer zijn waardoor er een vreemd geluid wordt veroorzaakt. Een verstopte waterinlaatklep kan bijvoorbeeld een tikkend of zoemend geluid veroorzaken. Het controleren en reinigen van de watertoevoerslangen en de waterinlaatklep kan helpen om dit probleem op te lossen.

Daarnaast kan een verstopping in de afvoerpomp of de filters van de wasmachine ook een raar geluid veroorzaken. Als de afvoerpomp geblokkeerd raakt door voorwerpen zoals munten, haarspelden of pluisjes, kan dit leiden tot een zoemend geluid of zelfs een trillend geluid. Het is belangrijk om regelmatig de filters en de afvoerpomp van de wasmachine te controleren en schoon te maken om verstoppingen te voorkomen.

Wasmachine maakt brommend geluid

Hoor je een brommend geluid tijdens het wassen? Veel geluiden horen bij het wasprogramma. Zo kan het brommend geluid afkomstig zijn van het verwarmen of afpompen van het water. Is het geluid harder dan normaal of merk je dat er weinig gebeurt tijdens het brommende geluid? Mogelijk is er dan een onderdeel defect en kan de wasmachine zelf binnenkort ook defect raken doordat het wasprogramma niet goed kan worden voltooid. Het is daarbij belangrijk om te weten of het brommend geluid hoort bij het programma of dat het een hinderlijk brommend geluid is. 

Over het algemeen kan daarom ook gezegd worden:

“Maakt de wasmachine een raar geluid of zelfs herrie tijdens het wasprogramma gaat hij al een aantal jaren mee? Dan is de kans groot dat hij vervangen moet worden”.

Wasmachine maakt veel lawaai

Een wasmachine maakt altijd geluid tijdens het draaien van het programma. Het mag echter geen raar geluid zijn, laat staan lawaai. Als een wasmachine veel lawaai maakt dan is er iets niet goed. De oorzaak kan erg divers zijn. Draait de trommel bijvoorbeeld wel rond? De onderstaande tips en adviezen kun je gebruiken bij het zelf achterhalen of dit de oorzaak kan zijn waarom de wasmachine veel lawaai maakt. Is de oorzaak hiermee nog niet opgelost en merk je dat de was ook minder goed schoon wordt of erg nat uit de machine komt? Mogelijk is er meer aan de hand en zul je afscheid moeten nemen van je wasmachine.

Lager wasmachine kapot

Maakt de wasmachine een raar geluid wat schavend klinkt? Alsof er iets tussen zit? Het kan zijn dat er een lager kapot is of dat er vuil in zit. Een lager zorgt ervoor dat de trommel soepel kan ronddraaien. Een kapotte lager maakt herrie en de trommel kan niet goed draaien. Je kunt een kapotte lager van een wasmachine vervangen. Het is echter wel een arbeidsintensieve klus die kostbaar kan zijn. Bij een oudere wasmachine van bijvoorbeeld 8 jaar oud kan het verstandiger zijn om deze te vervangen. Naast de lager kunnen er op termijn meer onderdelen kapot gaan waardoor je duurder uit gaat komen.

Tips en adviezen:

 1. Controleer de lading: Zorg ervoor dat u de wasmachine niet overlaadt en dat de lading gelijkmatig over de trommel is verdeeld. Een ongelijkmatige verdeling kan leiden tot onbalans en vreemde geluiden tijdens het centrifugeren.
 2. Controleer de ondergrond: Zorg ervoor dat de wasmachine op een stabiele en vlakke ondergrond staat. Oneffenheden in de vloer kunnen trillingen en lawaai veroorzaken. Gebruik indien nodig een waterpas om te controleren of de machine waterpas staat.
 3. Reinig de filters en de afvoerpomp: Verstoppingen in de filters en de afvoerpomp kunnen geluidsproblemen veroorzaken. Controleer en maak regelmatig de filters schoon en verwijder eventuele voorwerpen die de afvoerpomp kunnen blokkeren.
 4. Controleer de waterinlaat en de afvoerslangen: Zorg ervoor dat de watertoevoerslangen niet geknikt of verstopt zijn. Controleer ook of de afvoerslang correct is aangesloten en niet verstopt is.
 5. Controleer de aandrijfriem: Als u een ouder model wasmachine heeft, kan de aandrijfriem versleten of losgeraakt zijn. Controleer de riem op tekenen van slijtage en spanning. Vervang indien nodig de aandrijfriem.
 6. Controleer de schokdempers: Defecte schokdempers kunnen leiden tot ongewone geluiden tijdens het centrifugeren. Controleer de schokdempers op tekenen van schade of slijtage. Vervang ze indien nodig.
 7. Controleer de lagers: Het komt wel eens voor dat er vuil tussen de lagers komt te zitten of dat een lager kapot gaat. Het gevolg is dat de wasmachine stroef draait, plots stopt met draaien en veel lawaai kan maken. Het vervangen is mogelijk, maar kan intensief en duur zijn. Afhankelijk van de leeftijd van de wasmachine kan ook overwogen worden om een nieuwe wasmachine aan te schaffen.

Trommel wasmachine maakt lawaai

Een andere mogelijke oorzaak van een raar geluid is een losse of beschadigde onderdeel in de wasmachine. Na verloop van tijd kunnen bepaalde onderdelen, zoals de aandrijfriem, motorlagers of trommellagers, slijten of losraken. Dit kan leiden tot schurende, piepende of knarsende geluiden tijdens het draaien van de trommel. Dit zijn geluiden die je zeer serieus moet nemen en waarbij er vrijwel altijd een onderdeel moet worden vervangen of er een geheel nieuwe wasmachine moet worden aangeschaft omdat de wasmachine aan het einde van zijn levensduur is gekomen.

Er zijn een zestal merken die bekend staan om hun goede en betrouwbare wasmachines. Deze blijven dan ook een stuk langer draaien dan andere merken.

 • Miele
 • Samsung
 • AEG
 • Bosch
 • Siemens
 • LG
Banner Coolblue

Tips en advies